Quiz on History in hindi Set 470

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 470

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 470 :

Question 1 :

भारत की आजादी के समय कांग्रेस के अध्यक्ष कोन थे?
A. जे.बी.कृपलानी
B. महात्मा गांधी
C. जवाहरलाल नेहरु
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्नलिखित में से कोन भारत छोड़ो आन्दोलन में शामिल नही था?
A. महात्मा गांधी
B. सरदार पटेल
C. जवाहरलाल नेहरु
D. बी.आर.अम्बेडकर
Correct Ans: Option D

Question 3 :

इंकलाब जिंदाबाद का नारा किसने दिया?
A. खुदीराम बोस
B. सुभास चन्द्र बोस
C. महात्मा गांधी
D. भगत सिंह
Correct Ans: Option D

Question 4 :

गाँधी जी भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष कितनी बार बने?
A. एक बार
B. दो बार
C. तीन बार
D. चार बार
Correct Ans: Option A

Question 5 :

भारत में जब क्रिप्स मिशन आया उस समय भारत का वायसराय कोन था?
A. लार्ड कार्नवालिस
B. लार्ड लिनलिथगो
C. लार्ड डलहोजी
D. लार्ड पामस्टर्न
Correct Ans: Option B

Question 6 :

Who lives if india dies किसकी उक्ति है?
A. महात्मा गांधी
B. जवाहरलाल नेहरु
C. सी. राजगोपालाचारी
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 7 :

किसने कहा 'मध्य रात्री के टकोर पर जब संसार सोता है भारत अपने जीवन व स्वतंत्रता के लिए जाग उठेगा?
A. महात्मा गांधी
B. जवाहरलाल नेहरु
C. सी. राजगोपालाचारी
D. राजेन्द्र प्रसाद
Correct Ans: Option B

Question 8 :

कोनसी पुस्तक जवाहरलाल नेहरु द्वारा लिखी गई है
A. ए पैसेज टू इंडिया
B. माई एक्सपेरीमेंट विथ टूथ
C. इन्डिया विन्स फ्रीडम
D. डिस्कवरी ऑफ़ इंडिया
Correct Ans: Option D

Question 9 :

जालियावाला बाग के नरसंहार के समय भारत का वायसराय कोन था?
A. लार्ड कैनिग
B. लार्ड कर्जन
C. लार्ड चेम्सफोर्ड
D. लार्ड एमरी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

स्वतंत्रता प्राप्ति के समय महात्मा गांधी थे?
A. कांग्रेस कार्यसमिति के सदस्य
B. कांग्रेस के सदस्य नही थे
C. कांग्रेस के महासचिव
D. कांग्रेस के अध्यक्ष
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp