Quiz on History in hindi Set 472

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 472

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 472 :

Question 1 :

दीनबन्धु के नाम से कोन विख्यात था?
A. जी.एस. खरपडे
B. आचार्य नरेंद्र देव
C. सी.ऍफ़. एंद्युज
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option C

Question 2 :

सारे जहा से अच्छा हिन्दुस्ता हमारा ' के रचनाकार है?
A. रविन्द्रनाथ टेगोर
B. इक़बाल
C. भगत सिंह
D. रहमत अली
Correct Ans: Option B

Question 3 :

महात्मा गांधी के राजनितिक गुरु थे?
A. मदन मोहन मालवीय
B. बाल गंगाधर तिलक
C. लाला लाजपतराय
D. गोपाल कृष्ण गोखले
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारतीय कम्युनिस्ट पार्टी का अस्तित्व किस वर्ष में हुआ?
A. 1912
B. 1915
C. 1918
D. 1921
Correct Ans: Option D

Question 5 :

साइमन कमीशन का भारत आगमन किस वर्ष में हुआ?
A. 1930
B. 1928
C. 1925
D. 1919
Correct Ans: Option B

Question 6 :

पंजाब के भूतपूर्व लेफ्टिनेट गवर्नर जनरल ओ डायर की हत्या किसने की थी?
A. भगत सिंह
B. उधम सिंह
C. नाथूराम गोडसे
D. चन्द्रशेखर आजाद
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारतीय स्वतंत्रता के दोरान चर्चित पुस्तक इंडिया फार इंडियन्स के लेखक है?
A. जवाहरलाल नेहरु
B. महात्मा गांधी
C. सी.आर. दास
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option C

Question 8 :

निम्नलिखित में से किसका नाम भारत के पहले स्वतंत्रता संग्राम से सम्बन्धित नही है?
A. तांत्या टोपे
B. बहादुरशाह जफर द्वितीय
C. अशफाकुल्ला खान
D. रानी लक्ष्मी बाई
Correct Ans: Option C

Question 9 :

सबसे लम्बे समय तक भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के मुस्लिम अध्यक्ष कोन रहे थे?
A. बदरुद्दीन तैयबजी
B. मोलाना अब्दुल कलाम आजाद
C. मोलाना मोहम्मद अली
D. मुख़्तार अहमद अंसारी
Correct Ans: Option B

Question 10 :

स्वाइवल ऑफ़ द फिटटेस्ट की अवधारणा की रचना किसने की थी?
A. चार्ल्स डार्विन
B. लुईस पाश्चर
C. अलेक्जेंडर फ्लेमिंग
D. हर्बर्ट स्पेसर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp