Quiz on History in hindi Set 477

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 477

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 477 :

Question 1 :

गांधी-इरविन समझोता किससे सम्बन्धित है?
A. भारत छोड़ो आन्दोलन
B. सविनय अवज्ञा आन्दोलन
C. असहयोग-खिलाफत आंदोलन
D. रोलेट एक्ट
Correct Ans: Option B

Question 2 :

नमक सत्याग्रह किस ईस्वी में प्रारम्भ हुआ था?
A. 1930
B. 1931
C. 1932
D. 1933
Correct Ans: Option A

Question 3 :

वर्ष 1919 में जलियावाला बाग हत्याकांड कहा पर हुआ?
A. अमृतसर
B. नागपुर
C. चंडीगढ़
D. कलकता
Correct Ans: Option A

Question 4 :

असहयोग आन्दोलन को क्यों निलम्बित किया गया?
A. गांधीजी की अस्वस्थता के कारण
B. हिन्दुओ और मुसलमानों के बीच मतभेदों के कारण
C. नेतागणों के बीच मतभेदों के कारण
D. चोरी-चोरा में हुई हिंसक घटना के कारण
Correct Ans: Option D

Question 5 :

सुभाष चन्द्र बोस ने सिंगापुर में 'दिल्ली चलो' का नारा दिया?
A. 1942
B. 1943
C. 1944
D. 1954
Correct Ans: Option B

Question 6 :

कांग्रेस ने भारत छोड़ो आन्दोलन का प्रस्ताव किस वर्ष पारित किया?
A. 1940
B. 1941
C. 1942
D. 1943
Correct Ans: Option C

Question 7 :

कांग्रेस का 1929 का अधिवेशन, जिसमे 'पूर्ण स्वराज्य' का लक्ष्य घोषित किया गया था, कहा पर हुआ था?
A. बम्बई
B. लाहोर
C. कलकता
D. मद्रास
Correct Ans: Option B

Question 8 :

देशबन्धु की उपाधि सम्बन्धित है?
A. बी.आर.अम्बेडकर
B. चितरंजन दास
C. बिपिन चन्द्र पाल
D. रविन्द्रनाथ टेगोर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

किसने कहा था 'तुम मुझे खून दो, में तुम्हे आजादी दूंगा'?
A. सुभाष चन्द्र बोस
B. भगत सिंह
C. अरविंद घोष
D. चन्द्रशेखर आजाद
Correct Ans: Option A

Question 10 :

वर्ष 1947 के बाद निम्नलिखित में किस राज्य को भारत संघ में सैनिक कारवाई द्वारा बलपूर्वक मिलाया गया?
A. हैदराबाद
B. कश्मीर
C. पटियाला
D. मैसूर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp