Quiz on History in hindi Set 479

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 479

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 479 :

Question 1 :

निम्नलिखित में वह कोन था जो काकोरी षड्यंत्र काण्ड में फांसी की सजा से बच गया था?
A. राजेन्द्र लाहिड़ी
B. चन्द्रशेखर आजाद
C. राम प्रताप बिस्मिल
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 2 :

निम्नलिखित में किस एक ने 1916 में लखनऊ में आयोजित भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अधिवेशन में अध्यक्षता की थी?
A. एनी बेसेंट
B. लाला लालपत राय
C. अम्बिका चरण मजुमदार
D. मोतीलाल नेहरु
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सिंधुवासी किसकी उपासना नही करते है?
A. विष्णु
B. प्रकृति देवी
C. स्वास्तिक चिंह
D. मातृदेवी
Correct Ans: Option A

Question 4 :

ऐतरेय ब्राह्मण में कृपण कहा गया है?
A. पति को
B. पत्नी को
C. पुत्र को
D. पुत्री को
Correct Ans: Option D

Question 5 :

गोवा को भारत का अभिन्न अंग कब बनाया गया?
A. 1960
B. 1961
C. 1962
D. 1971
Correct Ans: Option B

Question 6 :

वैदिक अनुष्ठानो में जिस खाद्यान के प्रयोग का विधान है वह है?
A. गेहू
B. चावल
C. तिल
D. जो
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारतीय संगीत का जनक है?
A. सामवेद
B. अथर्ववेद
C. यजुर्वेद
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option A

Question 8 :

वह नेता जो महात्मा गांधी के राजनितिक गुरु थे?
A. बालगंगाधर तिलक
B. दादा भाई नोरोजी
C. जी.के. गोखले
D. रविन्द्रनाथ टैगोर
Correct Ans: Option C

Question 9 :

चलो दिल्ली का नारा सम्बन्धित है?
A. आजाद हिन्द फोज
B. इन्डियन एसोसिएशन
C. हिन्दुस्थान रिपब्लिक
D. ग़दर पार्टी
Correct Ans: Option A

Question 10 :

गदर पार्टी के संस्थापक थे?
A. श्यामजी कृषण वर्मा
B. लाला लाजपत राय
C. लाला हरदयाल
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp