Quiz on History in hindi Set 480

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 480

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 480 :

Question 1 :

खजुराहों मन्दिर वास्तुकला के किस प्रकार को उजागर करता है?
A. यूनानी शेली
B. भूमिज शेली
C. वेसरा शेली
D. नागर शेली
Correct Ans: Option D

Question 2 :

आर्यों ने भारत में किस दर्रे से होकर प्रवेश किया था?
A. खैबर
B. बोलन
C. कराकोरम
D. शिपकी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

जहाँ यह मानते है की भगवान बुद्ध ने अपना पहला उपदेश दिया था उस स्मारक का नाम बताइए और जिसे सीट ऑफ़ द होली बुद्ध भी कहा जाता है?
A. धार्मिक स्तूप, सारनाथ
B. साँची स्तूप, साँची
C. शिन्नारदार स्तूप, स्वात घाटी
D. द्रो - दुल चोर्तेन गंगटोक
Correct Ans: Option A

Question 4 :

जलियांवाला बाग़ नरसंहार का बदला लेने के लिए लन्दन में जनरल ओ डायर को किसने मारा था?
A. सरदार भगत सिंह
B. सरदार ऊधम सिंह
C. सरदार अजित सिंह
D. राजगुरु
Correct Ans: Option B

Question 5 :

इन्डियन नेशनल आर्मी का गठन किसके द्वारा किया गया था?
A. चन्द्रशेखर आजाद
B. मोहन सिंह
C. सुभाष चन्द्र बोस
D. रास बिहारी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

निम्नलिखित संगीतकारों में से वह कोन है जो 1253-1325 ई.तक जीवित थे और जिन्हें पारम्परिक तबला और सितार के आविष्कारक के रूप में जाना जाता था?
A. तानसेन
B. अमीर खुसरो
C. स्वामी शास्त्री
D. बेजू बावरा
Correct Ans: Option B

Question 7 :

अब्दुल रहमान और ब्रिटिश राज के प्रतिनिधि श्री मोर्टिमर ने ................की स्थापना के समझोते पर हस्ताक्षर किये थे?
A. रेडक्लिफ रेखा
B. डूरंड रेखा
C. मोर्टिमर रेखा
D. मैकमोहन रेखा
Correct Ans: Option B

Question 8 :

भारत में डाक टिकट किस गर्वनर जनरल के शासनकाल में शुरू किया गया?
A. लार्ड बैटिक
B. लार्ड वेलेजली
C. लार्ड डलहौजी
D. लार्ड कैनिंग
Correct Ans: Option C

Question 9 :

वर्ष 1916 में मुस्लिम लीग और कांग्रेस के बीच किसने समझोता कराया?
A. बी.जी. तिलक
B. जी.के. गोखले
C. एनी बेसेंट
D. महात्मा गांधी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अलीपुर बमकांड में अरविंद घोष का बचाव किस वकील ने किया था?
A. बी.सी.पाल
B. मोतीलाल नेहरु
C. भूलाभाई देसाई
D. सी.आर. दास
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp