Quiz on History in hindi Set 494

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 494

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 494 :

Question 1 :

भक्ति आंदोलन का केन्द्र रहा विठोबा का मंदिर किस राज्य में स्थित हैं ? 
A. राजस्थान
B. महाराष्ट्र
C. मध्य प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश
Correct Ans: Option B

Question 2 :

हिन्दी में मसनवी लिखने की प्रथा आरम्भ किस काल में हुई ? 
A. मुगलकाल
B. तुगलक काल
C. लोदी काल
D. भक्ति काल
Correct Ans: Option B

Question 3 :

लोदी वंश में गुलरूखी कविताएं कौन लिखता था ?
A. सिकन्दर लोदी
B. इब्राहिम लोदी
C. इब्राहिम सूर
D. बहलोल लोदी
Correct Ans: Option A

Question 4 :

मुबारक खां ने किसे आश्रय दिया जिसने "तारीख-ए-मुबारशाही" पुस्तक लिखी ? 
A. याहिया-बिन-अहमद सरहिन्दी
B. अमीर खुसरो
C. सिकन्दर लोदी
D. कोई भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

सैय्यद वंश की स्थापना किसने की जो स्वंय को "रैयत-ए-आला" कहता था ? 
A. मुबारक शाह
B. मुबारक खॉं
C. खिज्र खॉं
D. अलाउद्दीन आलम शाह
Correct Ans: Option C

Question 6 :

फिरोज तुगलक द्वारा राज्य बेरोजगार व्यक्तियों के लिए रोजगार का दफ्तर स्थापित कहां किया था ? 
A. दिल्ली में
B. लाहौर में
C. इलाहाबाद
D. आगरा में
Correct Ans: Option A

Question 7 :

"इब्नबतूता" यह विदेशी यात्री किसके शासन काल में भारत आया था ? 
A. मुहम्मद बिन तुगलक
B. फिरोज शाह तुगलक
C. ग्यासुद्दीन तुगलक
D. कोई भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

राज्य के खर्च पर हज की व्यवस्था काने वाला पहला भारतीय शासक कौन था ?
A. मोहम्मद बिन तुगलक
B. अकबर
C. फिरोज तुगलक
D. ग्यासुद्दीन तुगलक
Correct Ans: Option C

Question 9 :

मुहम्मद तुगलक की सर्वाधिक विवादास्पद योजना कौन-सी थी ? 
A. सैनिक नकद वेतन
B. राजधानी परिवर्तन
C. राज्य विस्तार योजना
D. धर्म परिवर्तन योजना
Correct Ans: Option B

Question 10 :

अमीर खुसरो ने दिल्ली के कितने सुल्तानों का शासन काल देखा हैं ? 
A. आठ सुल्तानों का
B. पांचा सुल्तानों का
C. चार सुल्तानों का
D. छः सुल्तानों का
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp