Quiz on History in hindi Set 495

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 495

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 495 :

Question 1 :

सल्तनत काल का प्रथम शासक जिसने स्वंय को खलीफा घोषित किया ? 
A. अलाउद्दीन बहमन शाह
B. अलाउद्दीन खिलजी
C. कुतुबुदीन मुबरक शाह
D. जलालुद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option C

Question 2 :

"अलाई दरवाजा" सर्वाधिक प्रसिद्ध इमारत जिसे इस्लामी वास्तुकला का रत्न कहा जाता है, किसके शासन काल में अलाई दरवाजे का निर्माण हुआ ? 
A. इल्तुतमिश
B. बलबन
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. जलालुद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

इस्लामी शैली में निर्मित बलबन का मकबरा किस शहर में बना हुआ हैं ? 
A. आगरा
B. लखनऊ
C. इलाहाबाद
D. दिल्ली
Correct Ans: Option D

Question 4 :

"टंका तथा जीतल" शुद्ध अरबी सिक्के चलाने वाला प्रथम शासक कौन था ? 
A. इल्तुतमिश
B. कुतुबुदीन ऐबक
C. बलबन
D. बाबर
Correct Ans: Option A

Question 5 :

कुतुबुद्दीन ऐबक ने दिल्ली में रायपिथौरा के किले के निकट किस मन्दिर को तुड़वाकर मस्जिद का निर्माण करवाया था ? 
A. शिव मन्दिर
B. राम मन्दिर
C. विष्णु मन्दिर
D. कृष्ण मन्दिर
Correct Ans: Option C

Question 6 :

कुतुबुद्दीन निम्न में से किस शासक का गुलाम था ?
A. मोहम्मद गौरी
B. महमूद गजनवी
C. इल्तुतमिश
D. कोई भी नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

नर्तकी की कांस्य मूर्ति प्राप्त हुए है?
A. मोहनजोदड़ो
B. हडप्पा
C. चन्हुदड़ो
D. लोथल
Correct Ans: Option A

Question 8 :

सिंधु लिपि युक्त मुद्रा कहाँ से प्राप्त हुई?
A. हडप्पा
B. लोथल
C. राखिगढ़ी
D. आलमगीरपुर
Correct Ans: Option C

Question 9 :

आर्य शब्द का सर्वप्रथम उल्लेख मिलता है?
A. अवेस्ता में
B. दिव्य प्रबन्धन में
C. ऋग्वेद में
D. बाइबिल में
Correct Ans: Option C

Question 10 :

गांधीजी द्वारा सविनय अवज्ञा आंदोलन का आह्वान किया गया था?
A. 1929 में
B. 1930 में
C. 1931 में
D. 1932 में
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp