Quiz on History in hindi Set 511

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 511

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 511 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन ‘आर्यन पेशवा’ के नाम से मशहूर थे?
A. बालाजी बाजीराव
B. राजा महेन्द्र प्रताप
C. नाना फड़नवीस
D. उपरोक्त में कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

‘कविराज मार्ग’ नामक ग्रंथ की रचना करने वाला शासक किस वंश का था?
A. राष्ट्रकूट
B. पाल
C. गंग
D. प्रतिहार
Correct Ans: Option A

Question 3 :

’पूना पैक्ट’ निम्नलिखित में से किससे सम्बन्धित था?
A. शैक्षिक सुधार
B. संवैधानिक प्रगति
C. हिन्दू-मुस्लिम एकता
D. दलित वर्ग
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारत में बाल अधिकारों के संरक्षण हेतु ‘राष्ट्रीय आयोग’ की स्थापना कब की गई?
A. 2006
B. 2007
C. 2008
D. 2010
Correct Ans: Option B

Question 5 :

भारत के किस क्रान्तिकारी को 11 अगस्त, 1908 को फ़ाँसी दी गई?
A. खुदीराम बोस
B. बटुकेश्वर दत्त
C. रामप्रसाद बिस्मिल
D. प्रफुल्ल चाकी
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सिन्धु सभ्यता में कुम्भकारों के भट्ठों के अवशेष कहाँ से मिले हैं?
A. हड़प्पा
B. कालीबंगा
C. मोहनजोदड़ो
D. लोथल
Correct Ans: Option C

Question 7 :

निम्नलिखित में से कौन-सा आधुनिक देवनागरी लिपि का प्राचीन रूप है?
A. पालि
B. देवप्रि
C. ब्राह्मी
D. खरोष्ठी
Correct Ans: Option A

Question 8 :

सिन्धु घाटी के लोगों द्वारा सबसे अधिक प्रयुक्त की जाने वाली धातु थी-
A. ताम्र
B. कांस्य
C. स्वर्ण और चाँदी
D. टिन
Correct Ans: Option B

Question 9 :

‘मालवा’, ‘गुजरात’ एवं ‘महाराष्ट्र’ किस शासक ने पहली बार जीते?
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. विक्रमादित्य
C. स्कन्दगुप्त
D. हर्ष
Correct Ans: Option A

Question 10 :

तमिलों के सबसे प्राचीन देवता कौन थे?
A. कृष्ण
B. शिव
C. मुरूगन
D. मरियम्मा देवी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp