Quiz on History in hindi Set 517

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 517

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 517 :

Question 1 :

दक्षिण भारत में ईसा पूर्व किस साम्राज्य का विकास हुआ?
A. चोल
B. पाण्ड्य
C. चेर
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 2 :

‘विक्रम संवत’ कब से प्रारम्भ हुआ माना जाता है?
A. 56 ईसा पूर्व
B. 72 ईसा पूर्व
C. 57 ईसा पूर्व
D. 78 ई.
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सिन्धु घाटी सभ्यता की मुख्य विशेषता क्या है?
A. नगर निर्माण योजना
B. कला
C. मूर्तिकला
D. हस्तकला
Correct Ans: Option A

Question 4 :

भारत में पूर्व हड़प्पा संस्कृति के चरण किस स्थान पर देखे जाते हैं?
A. लोथल
B. कालीबंगा
C. रंगपुर
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

भारत पर आक्रमण करने वाला प्रथम विदेशी शासक कौन था?
A. जेरेक्सस
B. अग्रमीज
C. डेरियस प्रथम
D. साइरस
Correct Ans: Option D

Question 6 :

भारत में प्रथम स्वर्ण मुद्राएँ किसने चलाईं?
A. पार्थियन
B. शक
C. यूनानी
D. कुषाण
Correct Ans: Option C

Question 7 :

हड़प्पा सभ्यता का मानव इतिहास में कौन-सा काल है?
A. लौह युग
B. नव पाषाण काल
C. पुरा पाषाण काल
D. मध्य पाषाण काल
Correct Ans: Option B

Question 8 :

बिम्बिसार ने अपने राजवैद्य जीवक को कहाँ के राजा की चिकित्सा के लिए भेजा था?
A. वैशाली
B. अवन्ति
C. अंग
D. कौशल
Correct Ans: Option C

Question 9 :

पाण्ड्य वंश का प्रमुख केन्द्र कौन-सा था?
A. तंजौर
B. मालाबार
C. मदुरई
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

सिन्धु सभ्यता के निवासी सोना-चाँदी कहाँ से मंगाते थे?
A. मिस्र
B. फ़्राँस
C. यूनान
D. अफ़ग़ानिस्तान
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp