Quiz on History in hindi Set 53

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 53

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 53 :

Question 1 :

फाह्यान कहाँ के निवासी थे ?
A. भूटान
B. बर्मा
C. चीन
D. अमेरिका
Correct Ans: Option C

Question 2 :

मंदिर निर्माण कला का जन्म सर्वप्रथम कब हुआ ?
A. गुप्त काल में
B. सैंधव काल में
C. मौर्य काल में
D. कुषाण काल में
Correct Ans: Option A

Question 3 :

गुप्त काल की सोने की मुद्रा को कहा जाता था ?
A. कार्षापण
B. दीनार
C. काकिनी
D. निष्क
Correct Ans: Option B

Question 4 :

हर्षवर्धन के समय में कोन-सा चीनी तीर्थयात्री भारत आया था ?
A. मेगास्थनीज
B. फाह्यान
C. इत्सिंग
D. ह्वेनत्सांग
Correct Ans: Option D

Question 5 :

बंगाल का कौन-सा शासक हर्ष का समकालीन था ?
A. शशांक
B. भास्करवर्मा
C. ध्रुवसेन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

हर्ष के शासनकाल में उत्तर भारत का सबसे महत्त्वपूर्ण शहर कौन-सा था ?
A. पाटलिपुत्र
B. उज्जैन
C. थानेश्वर
D. कन्नौज
Correct Ans: Option D

Question 7 :

हर्ष की आत्मकथा किसने लिखी ?
A. बाणभट्ट
B. वराहमिहिर
C. फिरदौसी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

गुप्त राजा जिसने विक्रमादित्य की पदवी ग्रहण की थी ?
A. समुद्रगुप्त
B. कुमारगुप्त
C. स्कंदगुप्त
D. चन्द्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 9 :

कन्नौज को सर्वप्रथम महत्ता प्रदान करने वाले थे ?
A. मौर्य
B. कुषाण
C. मौखरि
D. गुप्त
Correct Ans: Option C

Question 10 :

निम्नलिखित में वह अंतिम बौद्ध राजा कौन था जो संस्कृत का महान विद्वान और लेखक था ?
A. अशोक
B. हर्षवर्धन
C. कनिष्क
D. बिम्बिसार
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp