Quiz on History in hindi Set 54

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 54

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 54 :

Question 1 :

'फूट डालो और राज करो' की नीति अपनाई थी ?
A. लॉर्ड माउण्टबेटन
B. लॉर्ड विलियम बेंटिंक
C. लॉर्ड कर्जन
D. लॉर्ड क्रिप्स
Correct Ans: Option C

Question 2 :

'गदर पार्टी' का मुख्यालय कहाँ था ?
A. मॉस्को में
B. बर्लिन में
C. कराची में
D. सान फ्रांसिस्को में
Correct Ans: Option D

Question 3 :

किन राष्ट्रिय नेता को लोकहितवादी कहा गया है ?
A. गोपालहरी देशमुख
B. लाला लाजपत राय
C. मोतीलाल नेहरू
D. महात्मा गांधी
Correct Ans: Option A

Question 4 :

स्वतन्त्रता संग्राम में गांधीजी ने किसान आन्दोलन प्रारम्भ किया था ?
A. साबरमती से
B. बारदोली से
C. चम्पारण से
D. बिजौलिया से
Correct Ans: Option C

Question 5 :

भारत की आजादी के समय ब्रिटेन का प्रधानमंत्री कौन था ?
A. एटली
B. लॉर्ड क्रिप्स
C. लॉर्ड कर्जन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

भारत छोड़ो आन्दोलन कब हुआ था ?
A. 1955
B. 1942
C. 1947
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 7 :

1905 में सर्वेण्ट्स ऑफ इण्डिया सोसाइटी को किसने आरम्भ किया ?
A. गोपालकृष्ण गोखले
B. महात्मा गांधी
C. मोतीलाल नेहरू
D. लोकमान्य तिलक
Correct Ans: Option A

Question 8 :

दिल्ली चलो का नारा किसने दिया था ?
A. एम. के. गांधी ने
B. एस. सी. बोस ने
C. एल. एल. राय ने
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

किस काण्ड के कारण असहयोग आन्दोलन बन्द करना पड़ा ?
A. चौरी-चौरा
B. चम्पारण
C. दाण्डी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 10 :

निम्नलिखित में से कौन सीमान्त गांधी के नाम से जाने जाते हैं ?
A. लॉर्ड माउण्टबेटन
B. सरदार पटेल
C. ख़ान अब्दुल ग़फ़्फ़ार ख़ान
D. लॉर्ड डलहौजी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp