Quiz on History in hindi Set 55

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 55

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 55 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से भारत पर पहली बार आक्रमण करने वाला कौन था ?
A. अफगान
B. अरब
C. मंगोल
D. तुर्क
Correct Ans: Option B

Question 2 :

राष्ट्रकूट साम्रज्य का संस्थापक कौन था ?
A. दन्तिदुर्ग
B. गोविन्द
C. इंद्र
D. अमोघवर्ष
Correct Ans: Option A

Question 3 :

विरुपाक्ष मंदिर का निर्माण किसने किया था ?
A. चालुक्य
B. सातवाहन
C. वाकाटक
D. पल्ल्व
Correct Ans: Option A

Question 4 :

पल्ल्वों के एकाश्मीय रथ मिलने का स्थान है ?
A. पुरी
B. आगरा
C. कांचीपुरम
D. महाबलिपुरम
Correct Ans: Option D

Question 5 :

होयसल की राजधानी का नाम क्या है ?
A. वारंगल
B. कृष्णागिरि
C. द्वारसमुद्र
D. देवगिरि
Correct Ans: Option C

Question 6 :

चोल राजाओं ने किस धर्म को संरक्षण प्रदान किया ?
A. जैन धर्म
B. वैष्णव धर्म
C. शैव धर्म
D. बौद्ध धर्म
Correct Ans: Option C

Question 7 :

निम्नलिखित में से किस शासक के पास एक शक्तिशाली नौसेना थी ?
A. चोल
B. पल्ल्व
C. चेर
D. पांड्य
Correct Ans: Option A

Question 8 :

पहाड़ी काटकर एलोरा के विश्वविख्यात कैलाशनाथ मंदिर का निर्माण कराया था ?
A. चोल ने
B. कदम्ब ने
C. राष्ट्रकूट ने
D. चेर ने
Correct Ans: Option C

Question 9 :

चोल काल में निर्मित नटराज की कांस्य प्रतिमाओं में देवाकृति प्रायः ?
A. अष्टभुज है
B. द्विभुज है
C. चतुर्भुज है
D. षट्भुज है
Correct Ans: Option C

Question 10 :

गुरु नानक का जन्म कहाँ हुआ था ?
A. तलवंडी
B. अमृतसर
C. रोपड़
D. मुल्तान
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp