Quiz on History in hindi Set 56

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 56

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 56 :

Question 1 :

सिक्ख धर्म का संस्थापक किसे माना जाता है ?
A. गुरु नानक
B. गुरु गोविन्द सिंह
C. तेगबहादुर
D. अर्जुन देव
Correct Ans: Option A

Question 2 :

बंगाल और उड़ीसा में वैष्णवाद को लोकप्रिय बनाने का श्रेय किसे है ?
A. चैतन्य
B. नानक
C. कबीर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 3 :

किस सिक्ख गुरु की मृत्यु के लिए औरंगजेब जिम्मेदार है ?
A. गुरु तेग बहादुर
B. गुरु गोविंद सिंह
C. गुरु अंगददेव
D. गुरु रामदास
Correct Ans: Option A

Question 4 :

अकबर द्वारा बनाई गयी श्रेष्ठतम इमारतें पायी जाती हैं ?
A. लाहौर के किले में
B. फतेहपुर सीकरी में
C. आगरा के किले में
D. इलाहाबाद के किले में
Correct Ans: Option B

Question 5 :

प्रसिद्ध विजय विट्ठल मंदिर जिसके 56 तक्षित स्तंभ संगीतमय स्वर निकालते हैं, कहाँ अवस्थित है ?
A. बेलूर
B. श्रीरंगम
C. हम्पी
D. भद्राचलम
Correct Ans: Option C

Question 6 :

भक्ति आंदोलन के प्रारंभिक प्रतिपादक थे ?
A. रामानुज आचार्य
B. निम्बार्क आचार्य
C. ज्ञानदेव
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सिंधु घाटी सभ्यता के लोगों का मुख्य व्यवसाय क्या था ?
A. व्यापार
B. कृषि
C. शिकार
D. पशुपालन
Correct Ans: Option A

Question 8 :

हड़प्पा सभ्यता के निवासी थे ?
A. ग्रामीण
B. जनजातीय
C. यायावर
D. शहरी
Correct Ans: Option D

Question 9 :

निम्नलिखित में से कौन मूलतः जल या समुद्र का देवता था ?
A. इंद्र
B. नासत्य
C. वरुण
D. मित्र
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अवेस्ता और ऋग्वेद में समानता है, अवेस्ता किस क्षेत्र से संबंधित है ?
A. भारत से
B. मिस्त्र से
C. इजरायल से
D. ईरान से
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp