Quiz on History in hindi Set 561

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 561

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 561 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है?
1857 के विद्रोह का स्थान            नेता               
(a) कानपुर                                 नाना साहब
(b) बागपत                                 शाहमल
(c) मथुरा                                    कदम सिंह
(d) फ़ैज़ाबाद                              मौलवी अहमद्दुल्लाह
A. A
B. B
C. C
D. D
Correct Ans: Option C

Question 2 :

सैन्य विद्रोह के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था?
A. लॉर्ड हार्डिंग
B. लॉर्ड कैनिंग
C. लॉर्ड लिटन
D. लॉर्ड डलहौजी
Correct Ans: Option B

Question 3 :

_____ वह तारीख थी जब 1857 का विद्रोह शुरू हुआ था।
A. 10 मई
B. 31 मई
C. 10 जून
D. 30 जून
Correct Ans: Option A

Question 4 :

बिहार में 1857 के विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था?
A. राजा शहजादा सिंह
B. बाबू कुँवर सिंह
C. हरे कृष्ण सिंह
D. बाबू अमर सिंह
Correct Ans: Option B

Question 5 :

कानपुर शहर में 1857 के विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था?
A. रानी लक्ष्मी बाई
B. नाना साहिब
C. बेगम हजरत महल
D. कुँवर सिंह
Correct Ans: Option B

Question 6 :

1857 के विद्रोह के दौरान बेगम हजरत महल ने विद्रोह का नेतृत्व कहाँ किया था? 
A. भोपाल
B. बरेली
C. लखनऊ
D. कानपुर
Correct Ans: Option C

Question 7 :

1857 में अंग्रेजों के खिलाफ विद्रोह में इलाहाबाद (अब प्रयागराज) का एक नेता कौन था?
A. मौलवी लियाकत अली
B. तात्या टोपे
C. रानी लक्ष्मी बाई
D. खान बहादुर खान
Correct Ans: Option A

Question 8 :

बेगम हजरत महल भारत के निम्नलिखित में से किस विद्रोह से संबंधित हैं?
A. सिपाही विद्रोह 1857
B. गोंड विद्रोह 1941
C. पाइका विद्रोह 1817
D. मोपला विद्रोह 1921
Correct Ans: Option A

Question 9 :

1857 ईस्वी के अंत के समय 'राजपूताना रेजीडेंसी' में 'एजेंट टू गवर्नर-जनरल' (एजीजी) कौन था?
A. कप्तान शोवर्स
B. विलियम ईडन
C. मेजर बर्टन
D. पैट्रिक लॉरेंस
Correct Ans: Option D

Question 10 :

1857 के भारतीय विद्रोह में उल्लेखनीय नेता में से एक, तात्या टोपे का वास्तविक नाम क्या था?
A. रामचंद्र पांडुरंगा
B. गदाधर चट्टोपाध्याय
C. नरेंद्रनाथ दत्ता
D. मूल शंकर तिवारी
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp