Quiz on History in hindi Set 569

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 569

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 569 :

Question 1 :

भारत में गरमदलीय आन्दोलन का पिता किसे कहा जात्ता है?
A. मोतीलाल नेहरु
B. गोपाल कृषण गोखले
C. वल्लभ भाई पटेल
D. बाल गंगाधर तिलक
Correct Ans: Option D

Question 2 :

साम्प्रदायिक निर्वाचन क्षेत्रो की पद्धति की शुरुआत भारत में किसके द्वारा हुई?
A. 1892 का भारतीय परिषद अधिनियम
B. 1909 का मार्ले मिंटो अधिनियम
C. 1919 का मोन्टेग्यु चेम्सफोर्ड अधिनियम
D. 1935 का भारत सरकार अधिनियम
Correct Ans: Option B

Question 3 :

भारतीय परिषद अधिनियम 1909 का सर्वाग्राह्य नाम था?
A. संसद अधिनियम
B. मार्ले मिंटो सुधार अधिनियम
C. न्यायपालिका अधिनियम
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 4 :

मार्ले मिंटो रिफोर्म्स को किस वर्ष में प्रस्तुत किया गया था?
A. 1909
B. 1919
C. 1935
D. 1908
Correct Ans: Option A

Question 5 :

स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और उसे में लेकर रहूँगा---यह किसने कहा?
A. अरविंद घोष
B. सुभास चन्द्र बोस
C. बाल गंगाधर तिलक
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option C

Question 6 :

गदर पार्टी के प्रमुख नेता थे?
A. पी.मित्रा
B. हरदयाल
C. बी.जी.तिलक
D. बिपिन चन्द्रपाल
Correct Ans: Option B

Question 7 :

वर्ष 1905 बंगाल विभाजन के समय वायसराय कोन था?
A. लार्ड कर्जन
B. लार्ड लिटिन
C. लार्ड डलहोजी
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option A

Question 8 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की सबसे पहली महिला अध्यक्ष थी?
A. सरोजिनी नायडू
B. एनी बेसेंट
C. विजयलक्ष्मी पंडित
D. भीखाजी कामा
Correct Ans: Option B

Question 9 :

भारत में उग्र राष्ट्रीयता के जन्म दाता तथा निर्भयता से राष्ट्र की वेदना को प्रकट करने वाले प्रथम भारतीय थे?
A. लाला लाजपतराय
B. बिपिन चन्द्रपाल
C. बाल गंगाधर तिलक
D. सुभास चन्द्र बोस
Correct Ans: Option C

Question 10 :

जलियावाला बाग हत्याकांड के बाद किसने नाइट की उपाधि को वापस कर दिया था
A. शंकर नायर
B. महात्मा गांधी
C. रविन्द्र नाथ टैगोर
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp