Quiz on History in hindi Set 580

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 580

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 580 :

Question 1 :

किस घटना के कारण असहयोग आंदोलन स्थगित कर दिया गया था?
A. चौरी-चौरा काण्ड
B. प्रिंस ऑफ वेल्स के भारत आगमन
C. मोपेला विद्रोह
D. नागपुर सत्याग्रह
Correct Ans: Option A

Question 2 :

स्वराज पार्टी के संस्थापक कौन थे ?
A. महात्मा गांधी
B. मोतीलाल नेहरू
C. चितरंजन दास
D. (a) व (b) दोनों
Correct Ans: Option B

Question 3 :

‘हिन्दुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन‘ (HSRA) की स्थापना कब एवं कहां की गई थी ?
A. 1930 ई., कलकत्ता
B. 1928 ई., दिल्ली
C. 1926 ई., इलाहाबाद
D. 1924 ई., कानपुर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

केन्द्रीय विधान परिषद् (Central Legislative Council) में किसने बम फेंका था?
A. भगत सिंह
B. बटुकेश्वर दत्त
C. राजगुरू
D. (a) व (b) दोनों
Correct Ans: Option D

Question 5 :

चटगांव शस्त्रागार डकैती से संबंधित क्रांतिकारी थे ?
A. मास्टर सूर्य सेन
B. चंद्रशेखर आजाद
C. रामप्रसाद बिस्मिल
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option A

Question 6 :

साइमन कमीशन के विरूद्ध प्रदर्शन के दौरान किए गए लाठी चार्ज में किस राजनेता की मृत्यु हो गई?
A. मोतीलाल नेहरू
B. चितरंजन दास
C. लाला लाजपत राय
D. अरविंद घोष
Correct Ans: Option C

Question 7 :

‘साइमन कमीशन‘ कब भारत आया था?
A. 31 दिसम्बर, 1928 ई.
B. 3 फरवरी, 1928 ई.
C. 31 दिसम्बर, 1927 ई.
D. 8 नवंबर, 1927 ई.
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सुमेलित कीजिये –
(घटनाएं)                    (परिणाम)
[A] मार्ले मिंटो सुधार   – देशव्यापी आंदोलन
[B] साइमन कमीशन  – असहयोग आंदोलन
[C] चौरी-चौरा घटना   – साम्प्रदायिक निर्वाचन क्षेत्र
[D] दाण्डी मार्च          – नमक का अवैध निर्माण
A. 3, 4, 1, 2
B. 3, 1, 2, 4
C. 2, 3, 1, 4
D. 4, 1, 2, 3
Correct Ans: Option B

Question 9 :

सुमेलित कीजिये-
(पुस्तक)               
(a) सत्यार्थ प्रकाश   (b) एसेज ऑन गीता   (c) इंडियन स्ट्रगल   (d) गीता रहस्य

(लेखक)
(1) दयानंद सरस्वती   (2) सुभाष चंद्र बोस   (3) अरविंद घोष  (4) बालगंगाधर तिलक
A. 1, 3, 2, 4
B. 2, 1, 3, 4
C. 4, 3, 2, 1
D. 1, 2, 3, 4
Correct Ans: Option A

Question 10 :

सुमेलित कीजिये-

(संगठन/संस्था)     
(a) आत्मीय सभा  (b) रामकृष्ण मिशन  (c) प्रार्थना समाज  (d) आर्य समाज

(स्थापना वर्ष)
(1). 1815 ई.   (2) 1897 ई.   (3) 1867 ई.   (4) 1875 ई.
A. 1, 2, 3, 4
B. 1, 3, 4, 2
C. 2, 1, 4, 3
D. 2, 3, 4, 1
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp