Quiz on History in hindi Set 581

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 581

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 581 :

Question 1 :

मंगल पाण्डे ने किस सैन्य छावनी में विद्रोह किया था?
A. बैरकपुर
B. मेरठ
C. दानापुर
D. रामगढ़
Correct Ans: Option A

Question 2 :

1857 ई. के विद्रोह के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था ?
A. लाॅर्ड माउंटबेटन
B. लार्ड लिटन
C. लाॅर्ड कैनिंग
D. लाॅर्ड डलहौजी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

बिहार में 1857 ई के विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था?
A. बेगम हजरत महल
B. कुँवर सिंह
C. लक्ष्मीबाई
D. बहादुरशाह जफर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

1857 के विद्रोह के दमन के बाद मुगल शासक बहादुरशाह जफर को कहां निर्वासित कर दिया गया ?
A. फिजी
B. सिंगापुर
C. लंदन
D. रंगून
Correct Ans: Option D

Question 5 :

1857 के विद्रोह का तात्कालिक कारण क्या था ?
A. सिपाहियों द्वारा चर्बी युक्त कारतूस का प्रयोग
B. सिपाहियो को भत्ता न दिया जाना
C. सिपाहियों को कान में कुंडल तथा माथे पर चंदन लगाने पर रोक
D. सिपाहियों को विदेश भेजा जाना
Correct Ans: Option A

Question 6 :

‘वहाबी आंदोलन‘ के प्रवर्तक कौन थे?
A. दादू मियां
B. सैयद अहमद
C. मौलवी अहमदुल्ला
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 7 :

बंकित चंद्र चटर्जी द्वारा रचित ‘आनंद मठ‘ का संबंध किस विद्रोह से है ?
A. फरायजी
B. तेलंगाना
C. तेभागा
D. संयासी
Correct Ans: Option D

Question 8 :

‘ब्रम्ह समाज‘ की स्थापना किसने किया था ?
A. देवेन्द्र नाथ टैगोर
B. दयानंद सरस्वती
C. केशवचंद्र सेन
D. राजा राममोहन राय
Correct Ans: Option D

Question 9 :

‘शुद्धि आंदोलन‘ किसके चलाया था ?
A. केशवचंद्र सेन
B. स्वामी विवेकानंद
C. दयानंद सरस्वती
D. राजा राममोहन राय
Correct Ans: Option C

Question 10 :

‘वेदों की ओर लौटो‘ नारा किसने दिया था ?
A. केशव चंद्रसेन
B. स्वांमी दयानंद
C. स्वामी सहजानंद
D. स्वामी विवेकानंद
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp