Quiz on History in hindi Set 582

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 582

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 582 :

Question 1 :

1893 ई में शिकागो में हुए धर्म संसद में भाग लेने वाले भारतीय आध्यात्मिक संत थे ?
A. स्वामी रामानंद
B. स्वांमी सहजानंद
C. स्वामी दयानंद सरस्वती
D. स्वामी विवेकानंद
Correct Ans: Option D

Question 2 :

अलीगढ़ आंदोलन किसने चलाया था?
A. सैयद अहमद खाँ
B. अब्दुल लतीफ
C. मुहम्मद अली जिन्न
D. आगा खाँ
Correct Ans: Option A

Question 3 :

यंग बंगाल आंदोलन का प्रर्वतक था?
A. राजा राममोहन राय
B. एनी बेसेन्ट
C. कर्नल आल्काट
D. हेनरी विवियन डेरोजियो
Correct Ans: Option D

Question 4 :

थियोसोफिकल सोसायटी (Theosophical Society) का मुख्यालय भारत में कहां स्थापित किया गया ?
A. कलकत्ता
B. बंबई
C. अड्यार
D. पूना
Correct Ans: Option C

Question 5 :

‘सत्यार्थ प्रकाश‘ किसकी कृति है ?
A. केशवचंद्र सेन
B. स्वामी विवेकानंद
C. राजा राममोहन राय
D. स्वामी दयानंद सरस्वती
Correct Ans: Option D

Question 6 :

भारत में ‘सती प्रथा‘ कब प्रतिबंधित की गई थी?
A. 1835 ई.
B. 1831 ई.
C. 1829 ई.
D. 1828 ई.
Correct Ans: Option C

Question 7 :

‘विधवा विवाह‘ के प्रबल समर्थक कौन थे ?
A. ईश्वरचंद्र विद्यासागर
B. महादेव गोविंद रानाडे
C. केशवचंद्र सेन
D. आत्मारंग पाण्डुरंग
Correct Ans: Option A

Question 8 :

‘तत्वबोधिनी सभा‘ के संस्थापक कौन थे ?
A. सुरेन्द्रनाथ बनर्जी
B. देवेन्द्रनाथ टैगोर
C. केशवचंद्र सेन
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option B

Question 9 :

‘स्वराज मेरा जन्म सिद्ध अधिकार है‘ किसने कहा था 
A. महात्मा गांधी
B. बाल गंगाधर तिलक
C. लाला लाजपत राय
D. अरविंद घोष
Correct Ans: Option B

Question 10 :

गांधी जी किसे अपना राजनैतिक गुरू मानते थे ?
A. लियो टाॅल्सटाय
B. गोपाल कृष्ण गोखले
C. सी.एफ. एण्डूज
D. लाल लाजपत राय
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp