Quiz on History in hindi Set 583

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 583

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 583 :

Question 1 :

किस वायसराय के समय भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना हुई थी?
A. लाॅर्ड एलनबरो
B. लार्ड रिपन
C. लाॅर्ड कैंनिंग
D. लाॅर्ड डफरिन
Correct Ans: Option D

Question 2 :

किसने ‘गदर पार्टी‘ की स्थापना किया था?
A. बरकतुल्ला
B. लाल हरदयाल
C. मैडम भीकाजी कामा
D. राम बिहारी बोस
Correct Ans: Option B

Question 3 :

नयी राजधानी दिल्ली में प्रवेश करते समय वायसराय लाॅर्ड हार्डिंग पर किसने बम फेंका था ?
A. प्रफुल्ल चाकी
B. खुदीराम बोस
C. द्वारकानाथ बोस
D. राम बिहारी बोस
Correct Ans: Option D

Question 4 :

दिल्ली दरबार के संबंध में कौन सा कथन सत्य है ?
A. दिल्ली को भारत की राजधानी बनाने की घोषणा
B. इसमें बंगाल विभाजन को रद्द कर दिया गया
C. बंगाल से अलग बिहार को नया प्रांत बनाने की घोषणा
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 5 :

1911 ई. में आयोजित ‘दिल्ली दरबार‘ के समय भारत के वायसराय कौन थे ?
A. लाॅर्ड लिटन
B. लार्ड हार्डिंग
C. लाॅर्ड इर्विन
D. लाॅर्ड मिंटो
Correct Ans: Option B

Question 6 :

मुस्लिम लीग की स्थापना कब की गई थी ?
A. 1907 ई.
B. 1906 ई.
C. 1908 ई.
D. 1905 ई.
Correct Ans: Option B

Question 7 :

‘भारतीय क्रांति की माता‘ किसे कहा जाता है ?
A. मैडम भीकाजी कामा रूस्तमा
B. इंदिरा गांधी
C. सरोजिनी नायडू
D. ऐनी बेसेंट
Correct Ans: Option A

Question 8 :

लंदन में ‘इंडिया हाऊस‘ की स्थापना किसने किया था?
A. अरविंद घोष
B. श्यामजी कृष्ण वर्मा
C. लाला हरदयाल
D. वी.डी. सावरकर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

‘अभिनव भारत‘ के संस्थापक का नाम क्या है?
A. वी.डी. सावरकर
B. मास्टर सूर्यसेन
C. भूपेन्द्र नाथ दत्त
D. बारीन्द्र घोष
Correct Ans: Option A

Question 10 :

‘स्वदेशी‘ एवं ‘बहिष्कार‘ का संबंध किस आंदोलन से था ?
A. भारत छोड़ो आंदोलन से
B. सविनय अवज्ञा आंदोलन से
C. असहयोग आंदोलन से
D. बंग-भंग आंदोलन से
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp