Quiz on History in hindi Set 62

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 62

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 62 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन भारत छोड़ो आंदोलन में शामिल नहीं था ?
A. महात्मा गाँधी
B. बी. आर. अंबेडकर
C. जवाहरलाल नेहरू
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option B

Question 2 :

भारत छोड़ो आंदोलन के समय इंग्लैण्ड का प्रधानमंत्री था ?
A. चैंबरलेन
B. मैकडोनाल्ड
C. चर्चिल
D. क्लिमेंट एटली
Correct Ans: Option C

Question 3 :

दक्षिण अफ्रीका में महात्मा गाँधी द्वारा प्रकाशित पत्रिका का नाम था ?
A. इंडियन ओपिनियन
B. न्यूज हरिजन
C. अफ्रीकन
D. नवजीवन
Correct Ans: Option A

Question 4 :

सविनय अवज्ञा आंदोलन 1930 की पराकाष्ठा में गांधीजी ने किसके साथ समझौते पर हस्ताक्षर किए ?
A. लार्ड इरविन
B. लार्ड वेवेल
C. लार्ड कर्जन
D. लार्ड लिनलिथगो
Correct Ans: Option A

Question 5 :

1946 में बनी अंतरिम सरकार में राजेंद्र प्रसाद के पास कौन-सा विभाग था ?
A. रक्षा
B. विदेशी मामले व राष्ट्रमंडल संबंध
C. खाद्य व कृषि
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

कवि इकलाब जिन्होंने सारे जहाँ से अच्छा लिखा, भारत के किस स्थान से संबंधित हैं ?
A. दिल्ली
B. कश्मीर
C. उत्तर प्रदेश
D. पंजाब
Correct Ans: Option D

Question 7 :

वह इतालवी यात्री जिस में विजय नगर साम्राज्य का अत्यंत प्रशंसात्मक विस्तृत वर्णन किया है, वह है
A. मार्को पोलो
B. निकोलो कोन्टी
C. बारबोसा
D. उपर्युक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 8 :

स्वतंत्रता के बाद रियासतों का एकीकरण में सबसे महत्वपूर्ण भूमिका किसके द्वारा निभाई गई ?
A. सरदार बल्लभ भाई पटेल
B. जवाहरलाल नेहरू
C. महात्मा गाँधी
D. बाबू राजेन्द्र प्रसाद
Correct Ans: Option A

Question 9 :

हर्षवर्धन की राजधानी कहाँ थी ?
A. नालन्दा
B. प्रयाग
C. कन्नौज
D. थानेश्वर
Correct Ans: Option C

Question 10 :

बुद्ध ने अपना पहला उपदेश कहाँ दिया था ?
A. सारनाथ
B. बोधगया
C. लुम्बिनी
D. कुशीनगर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp