Quiz on History in hindi Set 659

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 659

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 659 :

Question 1 :

मनसबदारी व्यवस्था में ‘दो अस्पा सिंह अस्पा’ का प्रचलन किसने किया?
A. औरंगजेब
B. शाहजहाँ
C. जहाँगीर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 2 :

किस मुगल शासक को पहले आगरा में दफनाया गया बाद में उसकी एक अफगान विधवा शव को काबुल ले गयी और वहीं एक बाग में दफनाया?
A. हुमायूँ
B. अकबर
C. जहाँगीर
D. बाबर
Correct Ans: Option D

Question 3 :

पर्दा शासन’ (The Petticot Government): 1560-64 ई० के लिए जिम्मेदार ‘अतका खेल’ या ‘हरम दल’ की सर्वप्रमुख सदस्या थी
A. माहम अनगा
B. मेहरुन्निसा
C. हमीदा बानू
D. जहाँआरा बेगम
Correct Ans: Option A

Question 4 :

जागीरदारी संकट सर्वप्रथम किस मुगल बादशाह के शासनकाल में उत्पन्न हुई?
A. जहाँगीर
B. औरंगजेब
C. शाहजहाँ
D. बहादुरशाह
Correct Ans: Option B

Question 5 :

औरंगजेबकालीन ऐतिहासिक ग्रंथ ‘नुस्खा-ए-दिलकुशा’ के रचनाकार थे
A. सुजन राय खत्री
B. भीमसेन सक्सेना कायस्थ
C. चन्द्रभान
D. ईश्वर दास नागर
Correct Ans: Option B

Question 6 :

मस्नवी जो बाबर द्वारा मुस्लिम कानून के नियमों का संग्रह है?
A. बाबरनामा
B. दीवान
C. मुबायीन
D. प्रोसाड़ी पर तुर्की संग्रह
Correct Ans: Option C

Question 7 :

गुजरात विजय की यादगार में अकबर ने किसका निर्माण कराया था?
A. जामा मस्जिद
B. बुलंद दरवाजा
C. सिद्दी बशीर
D. बड़ा इमामबाड़ा
Correct Ans: Option B

Question 8 :

आइन ए-अकबरी’ एक महान् ऐतिहासिक कृति निम्नलिखित में से किसके द्वारा लिखी गई थी?
A. फिरोज शाह
B. अमीर खुसरो
C. अबुल फजल
D. अब्दुल रशीद
Correct Ans: Option C

Question 9 :

ईरान के शाह और मुगल शासकों के बीच झगड़े की जड़ क्या थी?
A. गजनी
B. कंधार
C. काबुल
D. कुंदूज
Correct Ans: Option B

Question 10 :

अकबरनामा’ किसने लिखा?
A. फैजी
B. अबदुर रहीम खानेखाना
C. अब्दुल कादिर बदायूंनी
D. अबुल फजल
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp