Quiz on History in hindi Set 666

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 666

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 666 :

Question 1 :

अनवार-ए-सुहैली’ ग्रंथ किसका अनुवाद है?
A. पंचतंत्र
B. महाभारत
C. रामायण
D. सूरसागर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

अकबर द्वारा बनवाए गए उपासना-भवन / पूजा-गृह का क्या नाम था?
A. बुलंद दरवाजा
B. इबादतखाना
C. दीवान-ए-आम
D. दीवान-ए-ख़ास
Correct Ans: Option B

Question 3 :

भारत के मुगल शासक बनने पर जहीरुद्दीन मुहम्मद ने ………… नाम रखा
A. जहाँगीर
B. हुमायूँ
C. बाबर
D. बहादुरशाह
Correct Ans: Option C

Question 4 :

किस सिक्ख गुरु की मृत्यु के लिए औरंगजेब जिम्मेदार है?
A. गुरु अंगददेव
B. गुरु रामदास
C. गुरु गोविंद सिंह
D. गुरु तेग बहादुर
Correct Ans: Option D

Question 5 :

जहाँगीर के दरवार में पदियों का सबसे बड़ा चित्रकार था
A. बसावन
B. सैयद अली तबरीजी
C. ख्वाजा अब्दुस्समद
D. मंसूर
Correct Ans: Option D

Question 6 :

निम्नलिखित भारतीय शासकों में से अकबर के समकालीन कौन थी /था?
A. अहिल्याबाई
B. रानी दुर्गावती
C. राजा सवाई जयसिंह
D. मार्तण्ड वर्मा
Correct Ans: Option B

Question 7 :

शाहजहाँ ने निम्नलिखित में से किस शहर में मोती मस्जिद बनवाई थी?
A. अमरकोट
B. दिल्ली
C. आगरा
D. जयपुर
Correct Ans: Option C

Question 8 :

राजा बीरबल की उपाधि किसे दी गई थी?
A. महेश दास
B. राजा भगवान दास
C. राजा टोडरमल
D. वनमाली दास
Correct Ans: Option A

Question 9 :

दिल्ली के प्रसिद्ध जामा मस्जिद का निर्माण किसने किया?
A. अकबर
B. शाहजहाँ
C. इब्राहिम लोदी
D. हुमायूँ
Correct Ans: Option B

Question 10 :

अकबर के काल में महाभारत का फारसी अनुवाद जिसके निर्देशन में हुआ, वह है
A. नाजिरी
B. उत्बी
C. फैजी
D. अबुल फजल
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp