Quiz on History in hindi Set 665

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 665

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 665 :

Question 1 :

इनमे से कौन अकबर के दरबार में चित्रकार नहीं था?
A. अब्दुस्समद
B. कल्याणदास
C. दसवंत
D. बसावन
Correct Ans: Option B

Question 2 :

अकबर ने ‘दीन-ए-इलाही’ वर्ष ……………. में प्रारंभ किया
A. 1570
B. 1578
C. 1581
D. 1580
Correct Ans: Option D

Question 3 :

निम्न में से किसने मुगलकाल में ऐतिहासिक विवरण लिखा?
A. नूरजहाँ बेगम
B. जेवुन्निसा बेगम
C. जहाँआरा बेगम
D. गुलबदन बेगम
Correct Ans: Option D

Question 4 :

किसने ऐसे बाग-बगीचे, जिसमें बहता पानी हो, के निर्माण की परंपरा की शुरुआत की थी?
A. अकबर
B. बाबर
C. शेरशाह
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option B

Question 5 :

निम्नलिखित में से कौन नूरजहाँ के गुट का सदस्य नहीं था?
A. जहांगीर
B. गियास बेग
C. खुर्रम
D. आसफ खां
Correct Ans: Option A

Question 6 :

मुबइयान’ नामक पद्य शैली के जन्मदाता बाबर ने अपनी आत्मकथा तुजुक-ए-बाबरी’ किस भाषा में लिखी?
A. फारसी में
B. उर्दू में
C. तुर्की में
D. अरबी में
Correct Ans: Option C

Question 7 :

पानीपत का प्रथम युद्ध कब हुआ?
A. 21 अप्रैल, 1529
B. 20 अप्रैल, 1527
C. 15 अप्रैल, 1528
D. 21 अप्रैल, 1526
Correct Ans: Option D

Question 8 :

निम्नलिखित में से कौन शाहजहाँ के शासनकाल का राजकवि था?
A. कलीम
B. काशी
C. कुदसी
D. मुनीर
Correct Ans: Option A

Question 9 :

अकबर द्वारा अपनाई गई ‘सुलह-ए-कुल’ (सार्वभौम शांति तथा भाईचारा) की अवधारणा निम्नांकित में से किस पर आधारित थी?
A. उदारवादी सांस्कृतिक दृष्टिकोण
B. धार्मिक सहनशीलता
C. राजनीतिक उदारता
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

किस इतिहासकार ने अकबर द्वारा प्रतिपादित ‘दीन-ए-इलाही’ को एक धर्म कहा?
A. अबुल फजल
B. अब्दुल कादिर बदायूंनी
C. निजामुद्दीन अहमद
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp