Quiz on History in hindi Set 669

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 669

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 669 :

Question 1 :

धरमत का युद्ध (अप्रैल 1658) निम्न में से किनके बीच लड़ा गया?
A. बाबर और अफगान
B. औरंगजेब और दारा शिकोह
C. मुहम्मद गोरी और जयचंद
D. अहमदशाह दुरनी तथा मराठा
Correct Ans: Option B

Question 2 :

निम्नलिखित युग्मों में से कौन-सा एक सही सुमेलित नहीं है?
A. औरंगजेब - मनूची
B. शाहजहाँ - रैवर्नियर
C. जहाँगीर - विलियम हाकिन्स
D. अकबर - सर टामस रो
Correct Ans: Option D

Question 3 :

निम्नलिखित में से किसमें हिन्द तथा ईरानी वास्तुकला का सर्वप्रथम समन्वय देखने को मिलता है?
A. शेरशाह के मकबरे में
B. लाल किला में
C. ताजमहल में
D. पंचमहल में
Correct Ans: Option A

Question 4 :

शेरशाह को उसके पिता हसन खाँ ने एक जागीर के प्रबंधक के रूप में नियुक्त किया था, वह जागीर थी
A. सहसराम/ सासाराम
B. पटना
C. हाजीपुर
D. खवासपुर
Correct Ans: Option A

Question 5 :

किसे गुप्त साम्राज्य का वास्तविक संस्थापक माना जाता है?
A. श्रीगुप्त
B. चन्द्रगुप्त द्वितीय
C. चन्द्रगुप्त प्रथम
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option C

Question 6 :

‘भारत का नेपोलियन’ किसे कहा जाता है?
A. समुद्रगुप्त
B. स्कंदगुप्त
C. विक्रमादित्य
D. चन्द्रगुप्त प्रथम
Correct Ans: Option A

Question 7 :

लिच्छवी दौहित्र किसे कहते थे?
A. स्कंदगुप्त
B. चन्द्रगुप्त प्रथम
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 8 :

हरिषेण निम्नलिखित राजाओं में से किसका राजकवि था?
A. समुद्रगुप्त
B. चन्द्रगुप्त
C. अशोक
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option A

Question 9 :

इलाहाबाद स्तंभ शिलालेख किसने बनवाया था?
A. महासेन
B. विष्णुसेन
C. हरिषेण
D. वीरसेन
Correct Ans: Option C

Question 10 :

प्रसिद्ध गुप्त संवत् निम्नलिखित में से किस वर्ष से शुरू किया गया था?
A. 58 ई०पू०
B. 78 ई०पू०
C. 319 ई०पू०
D. 600 ई०पू०
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp