Quiz on History in hindi Set 670

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 670

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 670 :

Question 1 :

नीचे दिए गए शासकों में से किनके सिक्के संगीत के प्रति उनका प्रेम दर्शाते हैं?
A. चोलों के
B. नंदों के
C. मौर्यों के
D. गुप्तों के
Correct Ans: Option D

Question 2 :

‘गुप्त’ राजा जिसने ‘विक्रमादित्य’ की पदवी ग्रहण की थी, वह कौन था?
A. चन्द्रगुप्त प्रथम
B. चन्द्रगुप्त द्वितीय
C. स्कंदगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option B

Question 3 :

प्रसिद्ध कवि कालिदास किसके राजकवि थे?
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. अशोक
C. चन्द्रगुप्त II
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option C

Question 4 :

वराहमिहिर थे?
A. एक अंतरिक्ष यात्री (एस्ट्रोनॉट)
B. एक स्पेस शटल
C. एक पावर स्टेशन
D. एक प्राचीन खगोलविद् (एस्ट्रोनॉमर)
Correct Ans: Option D

Question 5 :

प्राचीन भारत के विख्यात चिकित्सक धन्वंतरि ने अपना परामर्श किसके दरबार में दिया था?
A. अशोक
B. समुद्रगुप्त
C. कनिष्क
D. चन्द्रगुप्त द्वितीय
Correct Ans: Option D

Question 6 :

प्रसिद्ध चीनी यात्री फाह्यान किसके शासनकाल के दौरान भारत आया था?
A. चन्द्रगुप्त द्वितीय
B. समुद्रगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. रामगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 7 :

दशमलव प्रणाली का विकास किसने किया?
A. वराहमिहिर
B. भास्कराचार्य
C. आर्यभट्ट
D. ब्रह्मगुप्त
Correct Ans: Option C

Question 8 :

नालंदा विश्वविद्यालय की स्थापना किसने की?
A. स्कंदगुप्त
B. कुमारगुप्त
C. समुद्रगुप्त
D. धर्मपाल
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित में से किस राजा के शासन काल में, गंधार शैली की कला विकसित हुई?
A. भारत पार्थियन
B. भारत – यूनानियों
C. कुषाण
D. शक
Correct Ans: Option C

Question 10 :

दिल्ली का पहला मुस्लिम शासक था।
A. अकबर
B. शाहजहाँ
C. कुतुबुद्दीन ऐबक
D. अलाउददीन खिलजी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp