Quiz on History in hindi Set 68

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 68

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 68 :

Question 1 :

भारत में पहली यूरोपीय बस्ती किस स्थान पर स्थापित की गयी थी?
A. कोच्ची
B. चिनसुरा
C. सूरत
D. चेन्नई
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्नलिखित में से किस राज्य ने अंग्रेजों को मुक्त व्यापार के लिए सुनहरा फरमान जारी किया?
A. हैदराबाद
B. बीजापुर
C. गोलकुंडा
D. अहमदनगर
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सल्बाई की संधि किस युद्ध से सम्बंधित है?
A. प्रथम आंग्ल-मैसूर युद्ध
B. प्रथम आंग्ल-मराठा युद्ध
C. द्वितीय-आंग्ल-मराठा युद्ध
D. द्वितीय आंग्ल-मैसूर युद्ध
Correct Ans: Option B

Question 4 :

राष्ट्रकूट वंश की स्थापना किसने की?
A. दंतिदुर्ग
B. कृष्ण प्रथम
C. इंद्र द्वितीय
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

सेन वंश की स्थापना किसने की?
A. बल्लाल सेन
B. हेमंत सेन
C. विजयसेन
D. सूरसेन
Correct Ans: Option B

Question 6 :

कृष्णा प्रथम, जो राष्ट्रकूट वंश का राजा था, उसने निम्नलिखित में से क्या बनवाया?
A. ऐलोरा के शिव मंदिर
B. अजंता की गुफाएँ
C. ऐलोरा की गुफाएँ
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

वल्लभी काल किस काल को कहा जाता है?
A. गुप्त काल
B. कुषाण काल
C. मौर्यकाल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

भारत की रुई अन्य रुइयों से अधिक सफ़ेद है| यह विचार किसका था?
A. अलेक्जेंडर
B. मेगस्थनीज
C. हीरोदोट्स
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

गुप्त राजाओं ने कौन से सिक्के चलवाये:/
1- दीनार
2- ड्रम
3- रूपक
4- सुवर्ण 
सही विकल्प चुनिए:-
A. केवल 4
B. केवल 1
C. 1 और 3
D. 1 और 4
Correct Ans: Option D

Question 10 :

कुषाणों ने किसके सिक्के चलवाए?
A. सोने
B. चांदी
C. तांबे
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp