Quiz on History in hindi Set 682

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 682

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 682 :

Question 1 :

भारत में प्रथम आक्रमणकारी था।
A. मुहम्मद-बिन-कासिम
B. कुतुबुद्दीन ऐबक
C. महमूद गजनवी
D. मुहम्मद गोरी
Correct Ans: Option A

Question 2 :

विक्रमशिला केंद्र के संस्थापक का क्या नाम है?
A. नयपाल
B. धर्मपाल
C. नरेंद्रपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option B

Question 3 :

जगन्नाथ मंदिर किस राज्य में है?
A. बंगाल
B. उड़ीसा
C. केरल
D. उत्तर प्रदेश
Correct Ans: Option B

Question 4 :

पुरी में स्थित कोणार्क के विशाल सूर्यदेव के मंदिर के निर्माता थे।
A. कपिलेंद्र
B. पुरुषोत्तम
C. चोड गंग
D. नरसिंह-I
Correct Ans: Option D

Question 5 :

खजुराहो स्थित मंदिरों का निर्माण किसने किया था?
A. सिंधिया
B. होल्कर
C. बुंदेला राजपूत
D. चंदेल राजपूत
Correct Ans: Option D

Question 6 :

निम्नलिखित में वह कौन सा संवत है जो कल्चुुरियों द्वारा प्रयुक्त किए जाने के कारण कल्चुुरि संवत भी कहलाता है?
A. शक संवत
B. विक्रम संवत
C. त्रैकूटक संवत
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 7 :

त्रिपक्षीय संघर्ष की पहल किसने की?
A. धर्मपाल
B. ध्रुव
C. वत्सराज
D. नागभट्ट II
Correct Ans: Option C

Question 8 :

दिलवाड़ा मंदिर कहां पर स्थित है?
A. इंदौर
B. श्रवर्ण बेलगोला
C. पारसनाथ पर्वत
D. आबू पर्वत
Correct Ans: Option D

Question 9 :

किस शासक ने कालिंजर के अजेय दुर्ग का निर्माण करवाया?
A. धंगदेव
B. यशोवर्मा
C. नन्नुक चंदेल
D. गंडदेव
Correct Ans: Option B

Question 10 :

हरकेली नाटक के रचयिता है।
A. चौहान शासक विग्रहराज IV (वीसलदेव)
B. प्रतिहार शासक भोज
C. परमार शासक भोज
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp