Quiz on History in hindi Set 691

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 691

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 691 :

Question 1 :

वेंगी के चालुक्य राज्य का चोल साम्राज्य में विलय किसने किया?
A. राजराजा I
B. राजेन्द्र III (कुलोत्तुंग चोल I)
C. राजेन्द्र I
D. राजेन्द्र II
Correct Ans: Option B

Question 2 :

चोल राजाओं ने किस धर्म को संरक्षण प्रदान किया?
A. जैन धर्म
B. शैव धर्म
C. वैष्णव धर्म
D. बौद्ध धर्म
Correct Ans: Option B

Question 3 :

'विक्रमांकचरित’ का रचयिता बिल्हण एवं ‘मिताक्षरा’ के रचनाकार विज्ञानेश्वर संरक्षक शासक थे?
A. सोमेश्वर ।
B. तैलप II
C. सोमेश्वर IV
D. विक्रमादित्य VI
Correct Ans: Option D

Question 4 :

महाबलिपुरम, जो एक मुख्य नगर है, वह कला में किन शासकों की रूचि को दर्शाता है?
A. पल्लवों की
B. चेरों की
C. पांड्यों की
D. चालुक्यो की
Correct Ans: Option A

Question 5 :

यादव सम्राटों की राजधानी कहाँ थी?
A. कल्याणी
B. द्वारसमुद्र
C. देवगिरि
D. वारांगल
Correct Ans: Option C

Question 6 :

होयसल की राजधानी का नाम क्या है?
A. द्वारसमुद्र
B. कृष्णागिरि
C. वारंगल
D. देवगिरि
Correct Ans: Option A

Question 7 :

ऐहोल का लाढ़ खाँ मंदिर किस देवता को समर्पित है?
A. शिव
B. विष्णु
C. सूर्य
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

प्रथम भारतीय शासक कौन था, जिसने अरय सागर में भारतीय नौसेना की सर्वोच्चता स्थापित की?
A. राजाधिराज
B. राजराजा I
C. कुलोत्तुंग I
D. राजेन्द्र I
Correct Ans: Option B

Question 9 :

पापनाथ का मंदिर, पत्तडकल का निर्माण किस वंश के शासक ने किया?
A. राष्ट्रकूट
B. चोल
C. वातापी के चालुक्य
D. पल्लव
Correct Ans: Option C

Question 10 :

रधिकीर्ति द्वारा निर्मित जिनेन्द्र मंदिर / मेगुती मंदिर, ऐहोल का संबंध है।
A. शैव धर्म से
B. बौद्ध धर्म से
C. जैन धर्म से
D. वैष्णव धर्म से
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp