Quiz on History in hindi Set 690

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 690

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 690 :

Question 1 :

पांड्य साम्राज्य की राजधानी कहाँ थी?
A. कावेरीपट्टनम
B. कांची
C. मदुरै
D. तिरुची
Correct Ans: Option C

Question 2 :

राष्ट्रकूट साम्राज्य का संस्थापक कौन था?
A. अमोघवर्ष
B. गोविन्द III
C. दन्तिदुर्ग
D. इन्द्र III
Correct Ans: Option C

Question 3 :

तीन मुखवाली ब्रह्मा, विष्णु व महेश की मूर्ति, जो त्रिमूर्ति के नाम से जानी।
A. कल्वा
B. एलोरा
C. एलीफैण्टा
D. अजन्ता
Correct Ans: Option C

Question 4 :

एलोरा गुफाओं का निर्माण कराया था
A. चोलों ने
B. पालों ने
C. पल्लवों ने
D. राष्ट्रकूटों ने
Correct Ans: Option D

Question 5 :

निम्न राजवंशों में से किसने श्रीलंका एवं दक्षिण-पूर्व एशिया को जीता?
A. पांड्य
B. राष्ट्रकूट
C. चालुक्य
D. चोल
Correct Ans: Option D

Question 6 :

विरुपाक्ष मंदिर का निर्माण किसने किया था?
A. वाकाटक
B. चालुक्य
C. पल्लव
D. सातवाहन
Correct Ans: Option B

Question 7 :

राजेन्द्र चोल द्वारा किये गये बंगाल अभियान के समय बंगाल का शासक कौन था?
A. देवपाल
B. महिपाल-II
C. महिपाल-I
D. नयपाल
Correct Ans: Option C

Question 8 :

पल्लवों के एकाश्मीय रथ मिलने का स्थान है।
A. पुरी
B. महाबलिपुरम
C. कांचीपुरम
D. आगरा
Correct Ans: Option B

Question 9 :

आलवारों (वैष्णव संतों) एवं नायनारों/आडियारों (शैव संतों) द्वारा दक्षिण में भक्ति आंदोलन किस राजवंश के समय में आरंभ हुआ?
A. चोल
B. चालुक्य
C. पल्लव
D. विजयनगर
Correct Ans: Option C

Question 10 :

8वीं सदी के प्रारंभ में निम्नलिखित में से किसने जोरोऐस्ट्रियनों (पारसियों) को शरण दी जो पर्शिया (ईरान) से समुद्र द्वारा फरार होकर तटीय रास्ते से पश्चिमी भारत पहुँचे थे?
A. चालुक्यों ने
B. राष्ट्रकूटों ने
C. होयसलों ने
D. चोलों ने
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp