Quiz on History in hindi Set 698

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 698

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 698 :

Question 1 :

प्रसिद्ध चोल शासक राजराजा का मूल नाम था
A. विजयवर्मन
B. अरिमोलिवर्मन
C. रघुवर्मन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

रुद्राम्बा किस राजवंश की प्रसिद्ध महिला शासक थी?
A. काकतीय
B. यादव
C. पांड्य
D. होयसाल
Correct Ans: Option A

Question 3 :

वह चोल राजा कौन था जिसने श्रीलंका को पूर्ण स्वतंत्रता दी और सिंहल राजकुमार के साथ अपनी पुत्री का विवाह कर दिया था?
A. कुलोतुंग-1
B. अधिराजेन्द्र
C. राजेन्द्र-I
D. राजाधिराज
Correct Ans: Option A

Question 4 :

कौन सुमेलित नहीं है
A. हिन्दु धर्म - गीता
B. मुस्लिम धर्म - कुराण
C. बौद्ध धर्म - धम्म पद
D. जैन धर्म - बाइबिल
Correct Ans: Option D

Question 5 :

निम्नलिखित युग्मों में कौन एक सहीं सुमेलित नहीं है?
A. कर्पूरमंजरी–हर्ष
B. मालविकाग्निमित्र–कालिदास
C. मुद्राराक्षस-विशाखदत्त
D. सौन्दरानन्द–अश्वघोष
Correct Ans: Option A

Question 6 :

प्राचीन भारत में वौधेय कौन थे?
A. जैन मत का एक पंथ
B. एक गणतांत्रिक जनजाति
C. बौद्ध मत का एक पंथ
D. चोलों के सामंत
Correct Ans: Option B

Question 7 :

मुद्राराक्षस’ नामक पुस्तक का लेखक कौन था?
A. कल्हण
B. बाणभट्ट
C. कौटिल्य
D. विशाखदत्त
Correct Ans: Option D

Question 8 :

मानव द्वारा सर्वप्रथम प्रयुक्त धातु था
A. तांबा
B. चांदी
C. लोहा
D. सोना
Correct Ans: Option A

Question 9 :

बौद्ध, जैन एवं ब्राह्मण धर्मों में कौन-सी धारणा एक जैसी है?
A. कठोर तप/वैराग्य
B. ईश्वर में विश्वास
C. आत्मा की अनश्वरता
D. कर्मवाद का सिद्धांत
Correct Ans: Option D

Question 10 :

पुलकेशिन 1 का वादामी शिलालेख शक वर्ष 465 का दिनांकित है। यदि इसे विक्रम संवत् में दिनांकित करना हो तो वर्ष होगा
A. 601
B. 300
C. 330
D. 407
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp