Quiz on History in hindi Set 71

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 71

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 71 :

Question 1 :

गौतम बुद्ध के निर्वाण को कौन सा चिह्न बताता है?
A. कमल
B. चक्र
C. घोड़ा
D. बोधिवृक्ष
Correct Ans: Option D

Question 2 :

गौतम बुद्ध के जीवन को कौन सा चिन्ह बताता है?
A. बोधिवृक्ष
B. कमल
C. घोड़ा
D. चक्र
Correct Ans: Option B

Question 3 :

गौतम बुद्ध का सारथी कौन था?
A. कंथक
B. चन्ना
C. देवदत्त
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 4 :

कंथक का गौतम बुद्ध के जीवन में क्या संबंध था?
A. सारथी
B. घोड़ा
C. नौकर
D. पत्नि
Correct Ans: Option B

Question 5 :

विश्व का सबसे बड़ा महाकाव्य है?
A. रामायण
B. महाभारत
C. वेद
D. रामचरितमानस
Correct Ans: Option B

Question 6 :

बोग़ज़कोइ अंजिलेख कहाँ खोजा गया?
A. भारत
B. ईरान
C. सीरिया
D. टर्की
Correct Ans: Option D

Question 7 :

अष्टांग संग्रह की रचना किसने की?
A. बाणभट्ट
B. वाग्भट्ट
C. हर्ष
D. पाणिनि
Correct Ans: Option B

Question 8 :

8वीं सदी में त्रिकोणीय संघर्ष किसके बीच था?
A. चालुक्य, पल्लव और पांड्य
B. चालुक्य, राष्ट्रकूट और यादव
C. चालुक्य, परमार और सोलंकी
D. चोल, चेर और पांड्य
Correct Ans: Option A

Question 9 :

कोरोमंडल शब्द को निम्नलिखित में से किस राज्य से लिया गया है?
A. चेर
B. चोल
C. पांड्य
D. पल्लव
Correct Ans: Option B

Question 10 :

कौन सा कथन गलत है?
A. पांड्य वंश की राजधानी मदुरई थी।
B. चेरों की राजधानी वंशी थी।
C. विदेह राज्य की राजधानी मिथिला थी।
D. कोई नहीं
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp