Quiz on History in hindi Set 72

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 72

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 72 :

Question 1 :

ऋग्वेद का एक मंडल किसके लिए समर्पित है?
A. अग्नि
B. वरुण
C. इंद्र
D. सोम
Correct Ans: Option D

Question 2 :

विक्रमशिला विश्वविद्यालय किस गांव में था?
A. अंतीचक
B. बसार
C. चंदिमानु
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 3 :

महायान बौध्द धर्म ग्रंथों में भविष्य बौद्ध किसे कहा गया है?
A. क्रकुचन्द
B. अमिताभ
C. मैत्रेय
D. कनक मुनि
Correct Ans: Option C

Question 4 :

किन दो वंशों ने राष्ट्रकूटों के साथ उत्तर भारत का राज्य सम्भाला?
A. प्रतिहार और परमार
B. प्रतिहार और चंदेल
C. प्रतिहार और चोल
D. प्रतिहार और पोल
Correct Ans: Option D

Question 5 :

कौन सा वंश ब्रह्मक्षत्रिय वंश कहलाता था?
A. सेन
B. पाल
C. प्रतिहार
D. चालुक्य
Correct Ans: Option A

Question 6 :

कौन सा मिलान सही नहीं है?
A. नागनाद -हर्ष
B. मुद्राराक्षस – विशाखादत्त
C. मृच्छकटिक – शूद्रक
D. रत्नावली – राजशेखर
Correct Ans: Option D

Question 7 :

परम-सौगात की उपाधि किसने धारण की?
A. राज्यवर्धन
B. हर्षवर्धन
C. प्रभाकर वर्धन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

गुप्त राजाओं के बाद किन राजाओं ने गरुड़ को अपना राज्य का चिन्ह बनाया?
A. पल्लव
B. राष्ट्रकूट
C. चोल
D. वर्धन
Correct Ans: Option A

Question 9 :

किस सातवाहन राजा ने सर्वप्रथम राजा के नाम के सिक्के जारी किए?
A. शातकर्णि प्रथम
B. गौतमीपुत्र शातकर्णि
C. यज्ञश्री शातकर्णि
D. हाल
Correct Ans: Option A

Question 10 :

यौध्देयों का प्रमुख स्थान कहाँ था?
A. रोहतक
B. मगध
C. राजस्थान
D. उज्जैन
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp