Quiz on History in hindi Set 701

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 701

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 701 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से किसकी चाल्कोलिथिक एज (Chalcolithic Age) कहा जाता है?
A. लौह युग
B. पुरापाषाण युग
C. नवपाषाण युग
D. ताम्रपाषाण युग
Correct Ans: Option D

Question 2 :

विक्रम संवत प्रारंभ हुआ
A. 78 ई०
B. 57 ई० पू०
C. 58 ई० पू०
D. 73 ई० पू०
Correct Ans: Option C

Question 3 :

‘हितोपदेश’ के लेखक हैं
A. बाणभट्ट
B. भवभूति
C. नारायण पंडित
D. विष्णु शर्मा
Correct Ans: Option C

Question 4 :

न्यूमिसमेटिक्स (Numismatics) क्या है?
A. सिक्कों व धातुओं का अध्ययन
B. ताल पत्रों का अध्ययन
C. प्राचीन पांडुलिपियों का अध्ययन
D. ताम्र पत्रों का अध्ययन
Correct Ans: Option A

Question 5 :

महापाषाण संस्कृति (1500 ई०पू०-1000 ई०पू०) हमें दक्षिण भारत के उस ऐतिहासिक युग से परिचित कराती है, जब महापाषाण काल में उपयोग में लाये जाते थे
A. पत्थर के बने औजार और उपकरण
B. पत्थर के बने अस्त्र
C. बड़े पत्थरों से घेरी गई समाधियाँ (कब्रों)
D. पत्थर से बनी हुई दैनिक उपयोग की सामग्री
Correct Ans: Option C

Question 6 :

अंकोरवाट कहाँ स्थित है?
A. वियतनाम
B. तिब्बत
C. कम्बोडिया
D. इंडोनेशिया
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किस विदेशी यात्री ने भारत का दौरा सबसे पहले किया था?
A. मेगास्थनीज
B. ह्वेनसांग
C. इत्सिंग
D. फाह्यान
Correct Ans: Option A

Question 8 :

उस स्रोत का नाम बतलाएं जो प्राचीन भारत के व्यापारिक मार्गों पर मौन है
A. जातक साहित्य
B. संगम साहित्य
C. मिलिंद पण्हो
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option C

Question 9 :

नालंदा विश्वविद्यालय किसलिए विश्व प्रसिद्ध था?
A. रसायन विज्ञान
B. चिकित्सा विज्ञान
C. बौद्धधर्म दर्शन
D. तर्कशास्त्र
Correct Ans: Option C

Question 10 :

स्वप्नवासवदता के लेखक हैं
A. भवभूति
B. कालिदास
C. भास
D. राजशेखर
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp