Quiz on History in hindi Set 705

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 705

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 705 :

Question 1 :

यदि संस्कृत देवभाषा है तो क्या मेरी मातृभाषा मराठी दस्यु भाषा है यह उक्ति किसकी है
A. तुकाराम
B. ज्ञानदेव
C. एकनाथ
D. रामदास
Correct Ans: Option C

Question 2 :

मुगल शासक मुहम्मद शाह रंगीला किस सम्प्रदाय का अनुयायी था?
A. एकशरण
B. राधावल्लभ
C. शिव नारायण
D. सतनामी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

किसने भगवद्गीता पर भावार्थ दीपिका नाम से एक वृहत टीका मराठी में लिखे जिसे सामानयतः ज्ञानेश्वरी के नाम से जाना जाता है?
A. एकनाथ
B. नामदेव
C. तुकाराम
D. ज्ञानदेव
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भक्त तुकाराम कौन-से मुगल सम्राट के समकालीन थे?
A. अकबर
B. बाबर
C. जहांगीर
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 5 :

नरसी मेहता कहाँ के प्रसिद्ध सन्त थे?
A. बिहार
B. राजस्थान
C. गुजरात
D. महाराष्ट्र
Correct Ans: Option C

Question 6 :

असम का चैतन्य किसे कहा जाता है?
A. शंकर देव
B. लालगिर
C. दरिया साहेब
D. शिवनारायण
Correct Ans: Option A

Question 7 :

निम्नलिखित में से कौन सा एक सही कालानुक्रम है
A. रामानुज- शंकराचार्य -चैतन्य
B. शंकराचार्य- रामानुज- चैतन्य
C. रामानुज- चैतन्य- शंकराचार्य
D. शंकराचार्य-चैतन्य- रामानुज
Correct Ans: Option B

Question 8 :

शिवाजी के आध्यात्मिक गुरु कौन थे?
A. एकनाथ
B. रामदास
C. तुकाराम
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित में से किस भक्ति संत ने अपने संदेश के प्रचार के लिए सबसे पहले हिंदी का प्रयोग किया?
A. कबीर
B. दादू
C. रामानंद
D. तुलसीदास
Correct Ans: Option C

Question 10 :

जांति-पांति पूछे नहीं कोई, हरि का भजै सो हरि का होई यह उक्ति किसकी है?
A. कबीर
B. रामानंद
C. सूर
D. तुलसी
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp