Quiz on History in hindi Set 706

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 706

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 706 :

Question 1 :

दासबोध के रचयिता थे
A. तुलसीदास
B. एकनाथ
C. रामदास
D. तुकाराम
Correct Ans: Option C

Question 2 :

बंगाल और उड़ीसा में वैष्णववाद को लोकप्रिय बनाने का श्रेय किसे है?
A. चैतन्य
B. कबीर
C. नानक
D. रामानुजाचार्य
Correct Ans: Option A

Question 3 :

चैतन्य महाप्रभु का जन्म स्थल है
A. तलवंडी
B. नदिया /नवद्वीप
C. निंबापुर
D. मगहर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

आलसियों का मूल मंत्र – अजगर करे न चाकरी, पंछी करे न काम का रचयिता है
A. मलूक दास
B. दादू दयाल
C. कबीर
D. तुलसी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

गुरु नानक का जन्म 1469 ई. में कहां हुआ था?
A. तलवंडी /ननकाना
B. अमृतसर
C. रोपड़
D. मुल्तान
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सिख धर्म का संस्थापक किसे माना जाता है?
A. तेगबहादुर
B. गुरु गोविंद सिंह
C. अर्जुन देव
D. गुरु नानक
Correct Ans: Option D

Question 7 :

निम्नलिखित में से किसे गौरांग प्रभु भी कहा जाता है?
A. रामानुज
B. वल्लभाचार्य
C. शंकराचार्य
D. चैतन्य
Correct Ans: Option D

Question 8 :

उड़ीसा नरेश प्रतापरुद्र किस वैष्णव संत का शिष्य था?
A. शंकरदेव
B. कबीर
C. चंडीदास
D. चैतन्य
Correct Ans: Option D

Question 9 :

महात्मा गाँधी के प्रिय भजन वैष्णव जन तो तेने कहिए/ जो पीर पराई जाने रे के रचयिता है
A. वल्लभाचार्य
B. कबीरदास
C. नरसिंह मेहता
D. सूरदास
Correct Ans: Option C

Question 10 :

किसका शासनकाल स्थापत्य का स्वर्णकाल कहलाता था?
A. अकबर
B. शाहजहाँ
C. हुमायु
D. जहांगीर
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [D],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp