Quiz on History in hindi Set 725

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 725

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 725 :

Question 1 :

जैन ग्रंथ ‘कल्प सूत्र’ के रचयिता हैं?
A. हेमचंद्र
B. स्वयंभू
C. भद्रबाहु
D. स्थूलभद्र
Correct Ans: Option C

Question 2 :

'अणुव्रत’ शब्द किस धर्म से जुड़ा है?
A. हिन्दू धर्म
B. बौद्ध धर्म
C. जैन धर्म
D. लोकायत मत
Correct Ans: Option C

Question 3 :

गौतम बुद्ध द्वारा भिक्षुणी संघ की स्थापना कहाँ की गयी थी?
A. कपिलवस्तु में
B. गया में
C. सारनाथ में
D. वैशाली में
Correct Ans: Option D

Question 4 :

बुद्ध के गृहत्याग का प्रतीक है?
A. बैल
B. भेड़
C. घोड़ा
D. हाथी
Correct Ans: Option C

Question 5 :

सारनाथ में बुद्ध का प्रथम प्रवचन कहलाता है?
A. महामस्तकाभिषेक
B. धर्मचक्रप्रवर्तन
C. महाभिनिष्क्रमण
D. महापरिनिर्वाण
Correct Ans: Option B

Question 6 :

'जातक’ किसका ग्रंथ है?
A. बौद्ध
B. शैव
C. वैष्णव
D. जैन
Correct Ans: Option A

Question 7 :

आष्टांगिक मार्ग की संकल्पना, अंग है?
A. महापरिनिर्वाण सुत्त के विषयवस्तु का
B. धर्मचक्रप्रवर्तन सुत्त के विषयवस्तु का
C. ‘दीपवंश’ के विषयवस्तु का
D. ‘दिव्यावदान’ के विषयवस्तु का
Correct Ans: Option B

Question 8 :

'मिलिंदपण्हो’ (मिलिंद के प्रश्न) राजा मिलिंद और किस बौद्ध भिक्षु के मध्य संवाद के रूप में है?
A. नागभट्ट
B. कुमारिल भट्ट
C. नागसेन
D. नागार्जुन
Correct Ans: Option C

Question 9 :

अशोक द्वारा कलिंग पर चढ़ाई की जानकारी के लिए कौन सबसे महत्त्वपूर्ण स्रोत है?
A. 13वाँ वृहत शिलालेख
B. 7वाँ स्तम्भ अभिलेख
C. महावंश
D. दिव्यावदान
Correct Ans: Option A

Question 10 :

किस मौर्य सम्राट् ने एक विदेशी राजा-सीरिया के एण्टियोकस 1-से अंजीर, शराब और दार्शनिक को भारत भेजने का आग्रह किया था?
A. अशोक
B. कुणाल
C. चन्द्रगुप्त
D. बिन्दुसार
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp