Quiz on History in hindi Set 724

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 724

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 724 :

Question 1 :

किस गुप्तकालीन शासक को ‘कविराज’ कहा गया?
A. समुद्रगुप्त
B. स्कन्दगुप्त
C. श्रीगुप्त
D. चन्द्रगुप्त II
Correct Ans: Option A

Question 2 :

गुप्त शासकों द्वारा जारी किए गए चाँदी के सिक्के कहलाते थे?
A. दीनार
B. पण
C. रूपक
D. कार्षापण
Correct Ans: Option C

Question 3 :

स्कन्दगुप्त को किस स्तंभ लेख में ‘शक्रोपम’ कहा गया?
A. प्रयाग प्रशस्ति
B. मन्दसौर लेख
C. कहौम स्तंभ लेख
D. जूनागढ़ अभिलेख
Correct Ans: Option C

Question 4 :

गुप्त काल में उत्तर भारतीय व्यापार निम्नलिखित किस एक पतन से संचालित होता था?
A. कल्याण
B. काम्ब्रे
C. ताम्रलिप्ति
D. भड़ौच
Correct Ans: Option C

Question 5 :

त्रिपिटक’ धर्म ग्रंथ है?
A. सिक्खों का
B. हिन्दुओं का
C. जैनों का
D. बौद्ध का
Correct Ans: Option D

Question 6 :

बुद्ध ने निम्नलिखित में से किस स्थान पर महापरिनिर्वाण (मृत्यु) प्राप्त किया था?
A. पावा में
B. कुण्डुग्राम में
C. कुशीनारा/ कुशीनगर में
D. कपिलवस्तु में
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किस शासक ने बौद्धों के लिए विख्यात विक्रमशिला विश्वविद्यालय की स्थापना की?
A. देवपाल
B. धर्मपाल
C. महिपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option B

Question 8 :

किसके द्वारा तृतीय बौद्ध संगीति को संरक्षण प्रदान किया था?
A. महाकस्सप
B. उपालि
C. कनिष्क
D. अशोक
Correct Ans: Option D

Question 9 :

परिशिष्ट पर्व’, जो कि जैन धर्म से संबधित रचना है, के रचयिता हैं?
A. हेमचंद्र
B. स्वयंभू
C. भद्रबाहु
D. स्थूलभद्र
Correct Ans: Option A

Question 10 :

बौद्ध ग्रंथ ‘पिटकों’ की रचना निम्नलिखित में से किस भाषा में की गई थी?
A. पालि
B. प्राकृत
C. संस्कृत
D. अर्द्धमागधी
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp