Quiz on History in hindi Set 728

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 728

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 728 :

Question 1 :

मगध की प्रथम राजधानी कौन-सी थी?
A. गिरिव्रज / राजगृह
B. चम्पा
C. पाटलिपुत्र
D. वैशाली
Correct Ans: Option A

Question 2 :

सिकंदर ने भारत पर कब आक्रमण किया?
A. 323 ई०पू०
B. 323 ई०
C. 326 ई०पू०
D. 326 ई०
Correct Ans: Option C

Question 3 :

कनिष्क के शासन काल की सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण घटना कौन-सी थी?
A. चतुर्थ बौद्ध संगीति
B. गांधार शैली का विकास
C. बौद्ध धर्म का भारत से बाहर प्रसार
D. जैन धर्म का पुनः उदय
Correct Ans: Option A

Question 4 :

’मिताक्षरा’ की विषयवस्तु है?
A. काव्य शास्त्र
B. हिन्दू पारिवारिक विधि संहिता
C. आयुर्वेद
D. खगोल
Correct Ans: Option B

Question 5 :

महासभा की कार्यकारिणी समिति को कहा जाता था?
A. आलूँगणम
B. नगरम
C. वरियम
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

पाल वंश के संस्थापक कौन था?
A. गोपाल
B. धर्मपाल
C. महिपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option A

Question 7 :

ओदंतपुरी विश्वविद्यालय की स्थापना किसने की?
A. हर्षवर्धन
B. कनिष्क
C. गोपाल
D. शशांक
Correct Ans: Option C

Question 8 :

किस शासक ने उत्तरापथस्वामिन की उपाधि धारण की?
A. गोपाल
B. धर्मपाल
C. महिपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option B

Question 9 :

त्रिपक्षीय संघर्ष में भाग लेने वाला प्रथम पाल शासक कौन था?
A. गोपाल
B. धर्मपाल
C. महिपाल
D. देवपाल
Correct Ans: Option B

Question 10 :

विक्रमशिला विश्वविद्यालय की स्थापना किसने की?
A. कुमारगुप्त
B. हर्षवर्धन
C. धर्मपाल
D. महिपाल
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp