Quiz on History in hindi Set 74

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 74

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 74 :

Question 1 :

कौन सा मिलान सही है?
A. शाक्य- कपिलवस्तु
B. कोलिय- रामग्राम
C. कालम – अल्लाकप्पा
D. मल्ल – कुशीनगर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निर्भर पत्नि और बच्चों को बेसहारा छोड़ भिक्षु बनने के लिए सजा किसने निर्धारित की?
A. मनु
B. कालिदास
C. चाणक्य
D. व्यास
Correct Ans: Option C

Question 3 :

23 वें जैन तीर्थंकर किस जगह से सम्बंधित थे?
A. वैशाली
B. वाराणसी
C. पाटलिपुत्र
D. वज्जि
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित में कौन से शिक्षक गौतम बुध्द को ज्ञान प्राप्त करने से पहले नियुक्त किये गए थे?
1. अलारा कलमा 2. उद्द्क रामपुत्र 3. मखली गोसाला 4. निगांथा नाटापुत्त
 सही विकल्प चुनिए:-
A. केवल 1 और 2
B. 1 और 3
C. उपरोक्त में से कोई नहीं
D. ये सभी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्नलिखित में ऋग्वेद की शाखा है:-
A. शौनक
B. अश्वलायन
C. संखायन
D. शाकल
Correct Ans: Option D

Question 6 :

जूनागढ़ अभिलेख में किस शक राजा का नाम दर्ज है?
A. रुद्रदामन
B. मोगा
C. अजेस
D. नाहपान
Correct Ans: Option A

Question 7 :

चतुर्थ बौध्द संगीति किसके समय हुई?
A. कनिष्क
B. वासुदेव
C. कालाशोक
D. अशोक
Correct Ans: Option A

Question 8 :

मथुरा का कला स्कूल का उन्नत समय किस काल का था?
A. कुषाण
B. शक
C. मौर्य
D. गुप्त
Correct Ans: Option A

Question 9 :

हसन निजामी और फख ए मुदब्बिर किसके दरबारी कवि थे?
A. कुतुबुद्दीन ऐबक
B. इल्तुतमिश
C. बलबन
D. अलाउद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option A

Question 10 :

मुहम्मद गोरी ने पहली बार भारत आक्रमण कब किया?
A. 1172
B. 1175
C. 1178
D. 1182
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp