Quiz on History in hindi Set 737

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 737

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 737 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन सी पुस्तक अमीर खुसरो द्वारा नहीं लिखी गई थी?
A. लैला-मजनू
B. नुप-सिपिरो
C. अयना-ए-सिकंदरी
D. किताब-उल-रहला
Correct Ans: Option D

Question 2 :

अशोक ने किस वर्ष कलिंग पर आक्रमण किया था
A. 261 BC
B. 235 BC
C. 285 BC
D. 275 BC
Correct Ans: Option A

Question 3 :

हड़प्पा किस नदी के किनारे स्थित है?
A. रवि
B. सिंधु
C. जैसा भी हो
D. सतलुज
Correct Ans: Option A

Question 4 :

मगध की सबसे पुरानी राजधानी कौन सी थी
A. बनारस
B. पाटलिपुत्र
C. वैशाली
D. राजगीर
Correct Ans: Option D

Question 5 :

प्राचीन भारत में किस शहर को अवंती के नाम से जाना जाता था?
A. पटना
B. वाराणसी
C. उज्जैन
D. अलवर
Correct Ans: Option C

Question 6 :

भारत के नेपोलियन के रूप में किसे जाना जाता है?
A. कुमारगुप्ता
B. चंद्रगुप्त
C. स्कंदगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 7 :

गांधी-इरविन समझोता किस वर्ष हुआ था?
A. 1905
B. 1931
C. 1947
D. 1942
Correct Ans: Option B

Question 8 :

किस मुगल बादशाह ने वर्ष 1526 में पानीपत की लड़ाई लड़ी थी?
A. बाबर
B. हुमायु
C. अकबर
D. ओरंगजेब
Correct Ans: Option A

Question 9 :

मयूर सिंहासन एक प्रसिद्ध रत्नों जडित सिंहासन था जिस पर भारत के किन सम्राटों की हुकूमत थी?
A. मोर्य
B. गुप्त
C. मुग़ल
D. मराठा
Correct Ans: Option C

Question 10 :

तेलगु कृति अमुक्त माल्यद का लेखक कोन था?
A. हरिहर
B. बुक्का
C. कृष्णदेव राय
D. देवराय
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp