Quiz on History in hindi Set 738

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 738

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 738 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से काकोरी काण्ड से जुड़ा कौन क्रांतिकारी था जिसे फाँसी नहीं दी गई?
A. शचीन्द्रनाथ बक्शी
B. मुकुन्दी लाल
C. चन्द्रशेखर आजाद
D. वल्लभ भाई पटेल
Correct Ans: Option C

Question 2 :

किस धर्म को राष्ट्र्कुटो का संरक्षण प्राप्त था?
A. बौद्ध धर्म
B. जैन धर्म
C. शैव धर्म
D. शाक्त धर्म
Correct Ans: Option B

Question 3 :

जैनियों के पहले तीर्थकर कोन थे?
A. अरिष्टनेमी
B. पार्श्वनाथ
C. अजितनाथ
D. ऋषभ
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारतीयों के लिए महान सिल्क मार्ग किसने आरम्भ कराया?
A. कनिष्क
B. अशोक
C. हर्ष
D. फाह्यान
Correct Ans: Option A

Question 5 :

यादव सम्राटो की राजधानी कहाँ थी?
A. द्वारसमुद्र
B. वारंगल
C. कल्याणी
D. देवगिरी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

विजय स्तम्भ कहाँ स्थित है?
A. देहली
B. झांसी
C. चितोडगढ़
D. फतेहपुर सिकरी
Correct Ans: Option C

Question 7 :

साम्राज्ञी विक्टोरिया ने 1858 की घोषणा में भारतीयों को बहुत - सी चीजें दिये जाने का आश्वासन दिया था . निम्न आश्वासनों में से कौन - सा ब्रिटिश शासन ने पूरा किया था
A. रियासतों को हड़पने की नीति समाप्त कर दी जायेगी
B. देशी रजवाड़े की यथास्थिति बनाये रखी जायेगी
C. भारतीय व यूरोपियन सभी प्रजा को समान व्यवहार मिलेगा
D. भारतीयों के सामाजिक व धार्मिक विश्वासों में कोई हस्तक्षेप नहीं होगा
Correct Ans: Option B

Question 8 :

मिन्टो - मार्ले सुधार का उद्देश्य क्या था
A. पृथक् निर्वाचन प्रणाली
B. भारतीयों की भागीदारी बढ़ाना
C. युद्ध में सहयोग हेतु तैयार करना
D. पूर्ण स्वतंत्रता देना
Correct Ans: Option A

Question 9 :

मार्ले - मिन्टो सुधार बिल किस वर्ष में पारित किया गया
A. 1905 में
B. 1909 में
C. 1911 में
D. 1920 में
Correct Ans: Option B

Question 10 :

मुसलमानों के लिए अतिरिक्त निर्वाचक मण्डल प्रारम्भ में किसके द्वारा लाया गया था
A. क्रिप्स मिशन , 1942
B. मार्ले - मिन्टो सुधार , 1909
C. मान्टेग्यू - चेम्सफोर्ड सुधार , 1919
D. भारत सरकार अधिनियम , 1938
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp