Quiz on History in hindi Set 77

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 77

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 77 :

Question 1 :

औरंगजेब किस वाद्य यंत्र बजाने में निपुण था?
A. वीणा
B. सितार
C. ढोलक
D. तबला
Correct Ans: Option A

Question 2 :

इल्तुतमिश द्वारा 175 ग्राम का जारी किया सिक्का किस धातु का था?
A. सोना
B. चांदी
C. तांबा
D. लोहा
Correct Ans: Option B

Question 3 :

मलेबिद और वेल्लूर के मंदिर किस वंश के राजाओं ने बनवाये?
A. काकतीय
B. होयसल
C. चालुक्य
D. विजयनगर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

मलेबिद और वेल्लूर के मंदिर किस वंश के राजाओं ने बनवाये?
A. काकतीय
B. होयसल
C. चालुक्य
D. विजयनगर
Correct Ans: Option B

Question 5 :

निम्नलिखित में सही क्रम क्या है?
A. तुगलक–>खिलजी–>गुलाम–>लोदी
B. लोदी–>खिलजी–>गुलाम–>तुगलक
C. तुगलक–>खिलजी –>लोदी–>गुलाम
D. गुलाम–>खिलजी–>तुगलक–>लोदी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

1576 का वर्ष किस युद्ध के लिए प्रसिद्ध है?
A. हल्दीघाटी का युद्ध
B. तराइन का युद्ध
C. पानीपत का द्वितीय युद्ध
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

पानीपत का तीसरा युद्ध किनके बीच हुआ?
A. राजपूत और मराठा
B. राजपूत और अफगान
C. अफगान और मुगल
D. मराठा और अफगान
Correct Ans: Option D

Question 8 :

आगरा की कौन सी इमारत मास्को के सेंट कैथेड्रल की तरह है?
A. मोती मस्जिद
B. ताजमहल
C. लालकिला
D. एत्मातुद्दौला का मकबरा
Correct Ans: Option A

Question 9 :

बहमनी साम्राज्य की राजधानी कहाँ थी?
A. गुलबर्गा
B. बरार
C. अहमदनगर
D. हम्पी
Correct Ans: Option A

Question 10 :

निम्नलिखित में वीणा कौन बजाता था?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp