Quiz on History in hindi Set 78

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 78

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 78 :

Question 1 :

तुंगभद्रा के तट पर कौन सा साम्राज्य विकसित हुआ?
A. विजयनगर
B. बहमनी
C. चालुक्य
D. चोल
Correct Ans: Option A

Question 2 :

सड़क ए आजम किन शहरों को जोडती थी?
A. आगरा और दिल्ली
B. आगरा और काबुल
C. आगरा और सासाराम
D. सासाराम और देवगिरी
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सड़क ए आजम किन शहरों को जोडती थी?
A. आगरा और दिल्ली
B. आगरा और काबुल
C. आगरा और सासाराम
D. सासाराम और देवगिरी
Correct Ans: Option C

Question 4 :

निम्नलिखित में किसकी हत्या उसके बेटे ने की?
A. राणा कुम्भा
B. राणा प्रताप
C. राणा उदयसिंह
D. राणा सांगा
Correct Ans: Option A

Question 5 :

राणा कुम्भा ने चित्तौड़ का विजय स्तम्भ किस युद्ध में विजय के बाद बनवाया?
A. सारंगपुर के युद्ध
B. चित्तौड़ का युद्ध
C. मंदसौर का युद्ध
D. गोगुंडा युद्ध
Correct Ans: Option A

Question 6 :

जोधपुर के निकट ओसियां नामक शहर किस वंश के राजपूत राजाओं ने विकसित किया था|
A. परमार
B. प्रतिहार
C. राष्ट्रकूट
D. चौहान
Correct Ans: Option B

Question 7 :

कृष्णदेवराय के क्षेत्र में वर्तमान के किस प्रदेश के हिस्से नहीं थे?
A. तमिलनाडु
B. केरल
C. कर्नाटक
D. महाराष्ट्र
Correct Ans: Option D

Question 8 :

पूर्वपश्चिम समुद्रदिशावर की उपाधि किसने धारण की
A. हरिहर प्रथम
B. समुद्रगुप्त
C. कृष्णदेवराय
D. हरिहर द्वितीय
Correct Ans: Option A

Question 9 :

फारसी इस्लामिक विद्वान कमालुद्दीन अब्दुर्र्जाक इब्न इशाक समरकंदी  ने 1440 के दशक में किस भारतीय शहर की यात्रा की?
A. कालीकट
B. दिल्ली
C. आगरा
D. जौनपुर
Correct Ans: Option A

Question 10 :

रुकैया बेगम किस मुगल शासक की पत्नि थी?
A. हुमायूं
B. अकबर
C. जहाँगीर
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp