Quiz on History in hindi Set 83

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 83

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 83 :

Question 1 :

सोलंकी वंश की राजधानी कहाँ थी?
A. वेरावल
B. अन्हिलवाड़
C. भरूच
D. कर्णावती
Correct Ans: Option B

Question 2 :

आल्हखंड किस युद्ध से सम्बंधित है?
A. महोबा का युध्द
B. चन्दावर का युध्द
C. तराइन का प्रथम युद्ध
D. तराइन का द्वितीय युद्ध
Correct Ans: Option A

Question 3 :

725 ई में अरब आक्रमणकारियों द्वारा नष्ट हो जाने के बाद दोबारा सोमनाथ मंदिर को किसने बनाया?
A. मिहिरभोज
B. नागभट्ट प्रथम
C. नागभट्ट द्वितीय
D. भीमदेव
Correct Ans: Option C

Question 4 :

राजपूतों ने किस अरब आक्रमणकारी की सेना को हरा दिया था?
A. अल जुनैद
B. महमूद गजनवी
C. मुहम्मद बिन कासिम
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्नलिखित राजपूत वंशों में कौन सा अग्निकुल से नहीं है?
A. प्रतिहार
B. परमार
C. चौहान
D. कछवाहा
Correct Ans: Option D

Question 6 :

चचनामा कहाँ के इतिहास से सम्बंधित है?
A. कश्मीर
B. सिंध
C. गुजरात
D. राजस्थान
Correct Ans: Option B

Question 7 :

मनसबदारी प्रथा कहाँ से ले गयी थी?
A. मोरक्को
B. मंगोलिया
C. ईरान
D. इराक
Correct Ans: Option B

Question 8 :

पहली बार किस मुस्लिम राजा ने हज यात्रा राज्य के खर्चे पर करने का ऐलान किया था?
A. अकबर
B. औरंगजेब
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 9 :

विजयनगर साम्राज्य में सर्वाधिक आयात की जाने वाली वस्तु क्या थी?
A. सोने के आभूषण
B. रुई
C. घोड़े
D. नाव
Correct Ans: Option C

Question 10 :

दिल्ली सल्तनत के दौरान बरीद किसे कहा जाता था?
A. समाचार वाहक/
B. दुकानदार
C. व्यापारी
D. कलाकार
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp