Quiz on History in hindi Set 84

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 84

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 84 :

Question 1 :

फिरोजशाह तुगलक ने किस पुस्तक की रचना की?
[A] फुतुहात ए फिरोजशाही
A. फुतुहात ए फिरोजशाही
B. तारीख ए फिरोजशाही
C. किताब ए फिरोजशाही
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किसानों पर सिंचाई कर किसने लगाया?
A. मुहम्मद बिन तुगलक
B. फिरोजशाह तुगलक
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 3 :

अरबों के सिंध आक्रमण के दौरान बहुत से हिन्दुओं का जबरन धर्मांतरण किया गया| वो किस के अधिकार से वापिस हिन्दू धर्म में आये?
A. याज्ञवल्क्य स्मृति
B. पराशर स्मृति
C. देवल स्मृति
D. व्यास स्मृति
Correct Ans: Option C

Question 4 :

मुगल राज्य में काजी-अल-कुजात कौन था?
A. वित्त मंत्रालय का प्रमुख
B. राजस्व का सर्वोच्च अधिकारी
C. न्याय का सर्वोच्च अधिकारी
D. सेनापति
Correct Ans: Option C

Question 5 :

बीजापुर के आदिलशाह वंश के सेनापति अफजल खान का असली नाम क्या था?
A. अब्दुल भटरी
B. समसुद्दीन
C. मुहम्मद खान
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

दीन ए इलाही कब चलाया गया?
A. 1570
B. 1575
C. 1583
D. 1582
Correct Ans: Option D

Question 7 :

ख्वाजा मोइनुद्दीन चिश्ती की दरगाह कहाँ है?
A. अजमेर
B. जयपुर
C. जोधपुर
D. बीकानेर
Correct Ans: Option A

Question 8 :

विट्ठल स्वामी का मंदिर’ किसने बनवाया?
A. राजा रामराय
B. सदाशिव राय
C. कृष्णदेवराय
D. हरिहरराय
Correct Ans: Option C

Question 9 :

गुरूग्रंथ साहिब’ का संकलन किसने किया?
A. गुरु अर्जुनदेव
B. गुरु नानकदेव
C. गुरु तेगबहादुर
D. गुरु गोविंद सिंह
Correct Ans: Option A

Question 10 :

दीवान ए अमीर कोही’ विभाग की स्थापना किसने की?
A. मुहम्मद बिन तुगलक
B. फ़िरोजशाह तुगलक
C. नसीरुद्दीन महमूद
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp