Quiz on History in hindi Set 88

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 88

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 88 :

Question 1 :

गाजी मलिक ने किस वंश की स्थापना की?
A. ख़िलजी वंश
B. तुगलक वंश
C. सैय्यद वंश
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

अकबर ने विभिन्न टकसालों के कामकाज का केन्द्रीयकरण कब किया?
A. 1568
B. 1570
C. 1572
D. 1574
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में किस युद्ध में तोपों का पहली बार उपयोग हुआ?
A. पानीपत का प्रथम युद्ध
B. पानीपत का द्वितीय युद्ध
C. पानीपत का तृतीय युद्ध
D. खानवा का युद्ध
Correct Ans: Option A

Question 4 :

सेन वंश की स्थापना किसने की?
A. बल्लाल सेन
B. हेमंत सेन
C. विजयसेन
D. सूरसेन
Correct Ans: Option B

Question 5 :

विक्रमपुरी और विजयपुरी किस राजा की राजधानियाँ थीं?
A. सामन्त सेन
B. विजयसेन
C. गोविंदपाल
D. जयपाल
Correct Ans: Option B

Question 6 :

गड़हवाल वंश की स्थापना किसने की?
A. चंद्रदेव
B. गोविंदचंद्र
C. जयचंद
D. विपुलचंद
Correct Ans: Option A

Question 7 :

जयचंद किस युद्ध में लड़ते हुए मारा गया?
A. तराइन के प्रथम युद्ध
B. तराइन के द्वितीय युद्ध
C. चंदावर के युद्ध
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

पेशवा बाजीराव ने किस राजपूत राजा की मदद की?
A. छत्रसाल
B. सवाई जयसिंह
C. जयसिंह
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 9 :

श्री हर्ष किसके दरबारी कवि थे?
A. गोविंदचन्द्र
B. जयचंद
C. मिहिरभोज
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 10 :

राजशेखर किस गुर्जर- प्रतिहार वंशी राजा के दरबारी कवि थे?
A. महेन्द्रपाल प्रथम
B. मिहिरभोज
C. नागभट्ट
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp