Quiz on History in hindi Set 93

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 93

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 93 :

Question 1 :

अकबर के राज्यकाल के दौरान पंचमहल, बुलंद दरवाजा, अकबर के मकबरे और अकबर के राज्य की राजधानी में क्या क्या एक जगह पर थी?
A. पंच महल और अकबर का मकबरा
B. बुलंद दरवाजा,पंच महल और अकबर का मकबरा
C. बुलंद दरवाजा, अकबर की राजधानी और पंचमहल
D. अकबर का मकबरा और राजधानी
Correct Ans: Option C

Question 2 :

हुमायूँ का जन्म कहाँ हुआ?
A. आगरा
B. दिल्ली
C. काबुल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 3 :

पृथ्वीराज रासो की रचना किसने की?
A. चंदरबरदाई
B. पृथ्वीराज चौहान
C. कल्हण
D. बाणभट्ट
Correct Ans: Option A

Question 4 :

अमोघवर्ष किस वंश का राजा था?
A. पल्लव वंश
B. राष्ट्रकूट वंश
C. चालुक्य वंश
D. चेर वंश
Correct Ans: Option B

Question 5 :

काँचीपुरम का वेंकटपेरुमल मंदिर किसने बनवाया था?
A. नरसिंहवर्मन I
B. नरसिंहवर्मन II
C. नंदिवर्मन II
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

दिलवाड़ा जैन मंदिर किस धर्म से सम्बंधित है?
A. वैष्णव सम्प्रदाय
B. शैव सम्प्रदाय
C. जैन धर्म
D. बौध्द धर्म
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किस वंश में समुद्री साम्राज्य एक अलग साम्राज्य था?
A. चोल
B. चेर
C. राष्ट्रकूट
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

रजिया सुल्तान दिल्ली के सिंहासन पर कब बैठी?
A. 1235
B. 1226
C. 1244
D. 1236
Correct Ans: Option D

Question 9 :

चौगान (पोलो) खेलते समय घोड़े से गिरने के कारण किसकी मृत्यु हुई?
A. कुतुबुद्दीन ऐबक
B. इल्तुतमिश
C. रजिया सुल्तान
D. बलबन
Correct Ans: Option A

Question 10 :

मान्यखेत किस वंश की राजधानी थी?
A. चोल
B. चेर
C. राष्ट्रकूट
D. होयसल
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp