Quiz on History in hindi Set 94

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 94

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 94 :

Question 1 :

मुगल सम्राट की शुरुआत किस वर्ष हुई?
A. 1520
B. 1522
C. 1538
D. 1526
Correct Ans: Option D

Question 2 :

द्वारसमुद्र किस वंश की राजधानी थी?
A. होयसल
B. पांड्य
C. चेर
D. चोल
Correct Ans: Option A

Question 3 :

जहाँगीर महल किस किले में है?
A. आगरा किले में
B. लाल किले में
C. लाहौर किले में
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 4 :

बाबरनामा का चागतई से फ़ारसी में अनुवाद किसने किया?
A. अब्दुर्रहीम खानखाना
B. बैरम खान
C. अबुल फजल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

भारतीयों को इस्लाम के बारे में जानकारी कैसे मिली?
A. सिंध के 712 के आक्रमण से
B. मालाबार में अरब व्यापारियों से
C. 11 वीं सदी के तुर्क आक्रमण से
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

पुर्तगालियों ने पहली कोठी कहाँ खोली?
A. कोचीन
B. सूरत
C. गोवा
D. कन्नौर
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किस मुगल राजा को रोशन अख्तर कहा जाता है?
A. अहमद शाह
B. मुहम्मद शाह
C. जहाँदारशाह
D. शाहआलम
Correct Ans: Option B

Question 8 :

मराठा पैदल सेना में सबसे कम रैंक किसकी थी?
A. नायक
B. जुमलदार
C. हवलदार
D. हजारी
Correct Ans: Option C

Question 9 :

किस वंश के राजाओं ने ब्राह्मणों को अनुदान में भूमि दी?
A. कण्व
B. शुंग
C. सातवाहन
D. मौर्य
Correct Ans: Option C

Question 10 :

अशोक के अपने शिलालेख में किस क्षेत्र को करमुक्त बनाने और मात्र 1/8 कर लगाने की जानकारी दी है?
A. लुम्बिनी
B. कुशीनगर
C. जूनागढ़
D. भाब्रू
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp