31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 1 of Department 112]

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

3) Which of the following animals was not known to the Indus Valley Civilization?

  • (A) Bull
  • (B) Horse
  • (C) Elephant
  • (D) Giraffe
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

4) Which one of the following Indus Civilization site gives evidence of a dockyard?

  • (A) Harappa
  • (B) Lothal
  • (C) Mohenjodaro
  • (D) Rakhigarhi
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

5) Lothal is a site where dockyard of which of the following civilization were found?

  • (A) Indus Valley
  • (B) Mesopotamian
  • (C) Egyptian
  • (D) Persian
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

6) Which one of the following was not known to the Harappans?

  • (A) Construction of Wells
  • (B) Construction of Pillars
  • (C) Construction of Drains
  • (D) Construction of Arches
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

7) Kalibangan means

  • (A) means black bangles
  • (B) has evidence of furrow marks in proto
  • (C) has evidence of regular use of horse
  • (D) has evidence of the practice of a firecult
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

8) The Indus Valley civilization was Non-Aryan because

  • (A) it was urban
  • (B) it has a pictographic script
  • (C) it had an agricultural economy
  • (D) it extended up to the Narmada Valley
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

9) The famous figure of a dancing girl found in the excavation of mohenjodaro was made up of

  • (A) terracotta
  • (B) steatite
  • (C) bronze
  • (D) red limestone
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II History

10) The predominant funerary practice at Harappa was

  • (A) Creanation
  • (B) Burying ash ketp in an urn
  • (C) Making a memorial to mark the site
  • (D) Extended burial of the body with pottery
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 112 | Page : 1

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS