Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 12
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 12 of Department 179]
111) Which of the following would call for inpayments to the United States?
(A) American imports of German steel
(B) Gold flowing out of the United States
(C) American unilateral transfers to less-developed countries
(D) American firms selling insurance to British shipping companies
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
112) In a country’s balance of payments, which of the following transactions are debits?
(A) Domestic bank balances owned by foreigners are decreased
(B) Foreign bank balances owned by domestic residents are decreased
(C) Assets owned by domestic residents are sold to nonresidents
(D) Securities are sold by domestic residents to nonresidents
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
113) Which of the following is classified as a credit in the U.S. balance of payments?
(A) U.S. exports
(B) U.S. gifts to other countries
(C) A flow of gold out of the U.S.
(D) Foreign loans made by U.S. companies
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
114) What is "immiserizing growth"?
(A) Export-biased growth that worsens terms of trade so that a country is worse off as a result.
(B) The specialization of low-income countries in production of low-wage products.
(C) Trade that hurts the poorest group of people.
(D) Improvement in a country's terms of trade at the expense of other countries.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
115) What is the "transfer problem"?
(A) The fact that international transfers affect terms of trade when they are not taken into account.
(B) Rich countries do not transfer a sufficient amount of money to poor countries.
(C) Negative effects on a country that transfers money to others.
(D) The severe indebtedness of some low-income countries.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
116) Unlike the balance of payments, the balance of international indebtedness indicates the international:
(A) Investment position of a country at a given moment in time
(B) Investment position of a country over a one-year period
(C) Trade position of a country at a given moment in time
(D) Trade position of a country over a one-year period
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
117) Which of the following indicates the international investment position of a country at a given moment in time?
(A) The balance of payments
(B) The capital account of the balance of payments
(C) The current account of the balance of payments
(D) The balance of international indebtedness
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
118) Concerning the U.S. balance of payments, which account is defined in essentially the same way as the net export of goods and services, which comprises part of the country’s gross domestic product?
(A) Merchandise trade account
(B) Goods and services account
(C) Current account
(D) Capital account
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
119) If an American receives dividends from the shares of stock she or he owns in Toyota, Inc., a Japanese firm, the transaction would be recorded on the U.S. balance of payments as a:
(A) Capital account debit
(B) Capital account credit
(C) Current account debit
(D) Current account credit
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
120) If the United States government sells military hardware to Saudi Arabia, the transaction would be recorded on the U.S. balance of payments as a:
(A) Current account debit
(B) Current account credit
(C) Capital account debit
(D) Capital account credit
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 179 | Page : 12
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL